Ivanić: Nije realno da se RS otcepi

Izvor: B92, 21.Maj.2017, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanić: Nije realno da se RS otcepi

Sarajevo -- Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da neće doći do otcepljenja Republike Srpske jer takav scenario nije realan.

"Neće doći do otcepljenja Republike Srpske. Ima ljudi koji u to veruju, ali ja znam da to nije realno. Srbija to ne bi podržala zbog Kosova. Jasno je rečeno: nemate podršku", rekao je Ivanić za regionalnu N1 televiziju.

On je kazao da predsednik RS Milorad Dodik priča o tome "jer to lepo zvuči i zato što nema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o čemu drugom da govori".

"Ja ga (Dodika) razumem. Dok god pije vode, o čemu drugom da priča? O investicijama kojih nema? Ali moram reći i da neće biti Bosne i Hercegovine bez entiteta. Ko će menjati Ustav, jer mi sami to ne možemo dogovoriti?", upitao je Ivanić.

Govoreći o predlogu hrvatskih stranaka da se menja izborni zakon u BiH kako bi se onemogućilo da hrvatski član Predsedništva BiH bude izabran bošnjačkim glasovima, on je ocenio da Hrvati imaju pravo da izaberu svoje predstavnike u vlasti i da je potrebno pronaći mehanizam da im to bude garantovano.

"Ja sam najmanje zainteresovan za treći entitet, rekao sam to hiljadu puta. Ako imate problem izbora, a imate, onda je red da oni koji kažu da to nije dobro, ponude rešenje. Ako ovo što je (lider HDZ ;BiH Dragan) Čović predložio, nije dobro, red je da kažu šta je po njima rešenje. To ja očekujem", istakao je Ivanić.

Hrvatska demokratska zajednica ;BiH traži izmene Izbornog zakona prema kome bi se dvojica članova Predsedništva BiH, jedan Hrvat i Bošnjak, birali s područja Federacije BiH, i to uz uslov da dobiju dovoljnu podršku u opštinama gde su Hrvati, odnosno Bošnjaci većina.

Na taj način bi se, kako je pojašnjeno, izbeglo da pet puta brojniji Bošnjaci u Federaciji BiH ponovno biraju hrvatskog člana Predsedništva kao što je to bilo u dva navrata kada je izabran Željko Komšić, od 2006. do 2014. godine.

S duge strane, ocenjuje se da bi na taj način bila formirana "hrvatska izborna jedinica" ili "virtuelni treći entitet u BiH".

U predlogu izmena izbornog zakona koje je izneo HDZ ne navodi se nacionalnost kandidata, pa bi se na taj način formalno poštovala presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" kojom je i predstavnicima nacionalnih manjima omogućeno kandidovanje za člana Predsedništva BiH.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.