Izvor: Nezavisne Novine, 20.Sep.2016, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivancov: Poštujemo Ustavni sud, ali tražimo da realno sagleda situaciju u BiH

SARAJEVO - Rusija je na današnjoj sjednici Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ u BiH ponovo izdvojila mišljenje od zajedničke izjave ambasadora koja u osnovi predstavlja poziv Republici Srpskoj da se uzdrži od održavanja referenduma, rekao je Srni ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Ivancov je dodao da su ambasadori Upravnog odbora PIK-a danas u Sarajevu imali redovni sastanak na kojem je tema bila referendum u Republici Srpskoj najavljen za 25. septembar.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
"Novi element u cijeloj situaciji su dvije odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa referendumom", naveo je ambasador Ivancov.

Ruski ambasador je naglasio da su za tekst zajedničke izjave bili ambasadori SAD, zemalja Evropske unije, Japana i Turske.

"Kao i u nekoliko navrata ranije odbili smo da damo saglasnost za ovu izjavu. Razlog za to je naš stav i viđenje razvoja situacije u BiH nakon odluke Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine, koji se razlikuju od stava naših partnera ", naglasio je Ivancov.

On je istakao da ostali ambasadori u PIK-u gledaju na pitanje referenduma samo iz čisto pravnog i proceduralnog ugla, odnosno da je neophodno striktno se držati slova zakona što za rezultat ima izjave u kojima se konstatuje neophodnost provođenja odluka Ustavnog suda BiH.

"Naša pozicija ne znači da mi, odnosno Ruska Federacija, ne poštujemo Ustavni sud BiH, kao instuticiju uspostavljenu Dejtonskim mirovnim sporazumom. Mi poštujemo odluke, ali smatramo da bi trebalo da realno sagledaju situaciju u BiH", rekao je Ivancov.

On je dodao da bi u obzir trebalo da se uzme i situacija u zemlji s obzirom na činjenicu da je Ustavni sud proglasio u osnovi nelegalnim pravo jednog od konstitutivnog naroda i stanovništvo pola BiH da proslavlja svoj praznik koji se obilježavaa već 20 godina.

"Današnjom izjavom PIK-a se u osnovi poziva Republika Srpska da se povinuje odluci Ustavnog suda BiH i ne održi referendum, te promijeni zakon u smislu ukidanja 9. januara kao Dana Repubike Srpske. Mi se sa takvom izjavom nismo mogli saglasiti", naglasio je ambasador Ivancov.

On je podsjetio da je stav Ruske Federacije da se do rješenja ovog pitanja dođe kroz dijalog i da bi međunarodna zajednica trebalo da olakša i omogući taj dijalog tražeći da se rješenja postižu kompromisom.

"Nismo za onu vrstu kompromisa kojim se samo od Banjaluke traži djelovanje, nego kompromis svih strana. Nažalost, nisu nas poslušali u vezi s takvim stavom zbog čega imamo situciju kao što je danas", pojasnio je Ivancov.

On je dodao da današnja izjava PIK-a ne smiruje nego upravo suprotno - raspiruje strasti i zaoštrava stanje.

"Mi pozivamo ljude da razgovaraju, jer domaći akteri treba da rješavaju pitanja a ne da to čini međunarodna zajednica. Činjenica da je 9. januar proslavljan 20 godina istovremeno predstavlja emotivno i političko pitanje za građane u Republici Srpskoj i BiH i nikada se ne smije sagledavati samo s pravnog aspekta", dodao je Ivancov.

Ruski ambasador je naglasio da je stav Rusije da Ustavni sud BiH u bilo kom slučaju ne bi trebalo da bude iskorišten za ostvarivanje političkih poena.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Rusija se nije pridružila izjavi ambasadora PIK-a

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Sep.2016

SARAJEVO - Ruska Federacija se nije pridružila današnjoj izjavi ambasadora Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ povodom odluke Ustavnog suda BiH od 17. septembra, saopšteno je iz OHR-a..."Ustavom BiH je definisano da je BiH demokratska država koja funkcioniše na temeljima vladavine...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.