Ivančić: Vučić u Srbiji razvija i širi mentalitet kasarne

Izvor: Beta, 22.Maj.2022, 11:10

Ivančić: Vučić u Srbiji razvija i širi mentalitet kasarne

Novinar i pisac iz Hrvatske Viktor Ivančić ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u društvu širi i razvija "mentalitet kasarne"."Medijski pogon Vučiću služi da u Srbiji razvije i proširi mentalitet kasarne, gde će se politička svakodnevica odvijati od jedne do druge sirene za uzbunu", rekao je Ivančić u intervjuu za vojvodjanski portal Autonomija.Ocenio je da je politički instinkt koji Vučić demonstrira "u osnovi fašistički", ako se kao jedno od notornijih obeležja fašizma prepozna odbijanje mogućnosti demobilizacije."Mnogi balkanski lideri s nostalgijom se sećaju puščane vatre na bojištima, no kod Vučića je to i izraženije i aktivnije nego kod drugih – on se čvrsto drži devize da je rat okončan zato da nikada ne završi, mada pucnjava, dakako, nije nužna. Svi elementi fašistoidne dinamike su tu", kazao je Ivančić.Precizirao je da su ti elementi: nacija kao mučeničko-agresivna zajednica, život kao neprestana borba, kao večita ugroženost i fokusiranost na neprijatelja koji kontinuirano preti, kao sudbinska bitka za opstanak u uslovima permanentnog vanrednog stanja.Ivančić je rekao da je Srpska pravoslavna crkva, "kako bi nastavila širiti nacionalističko zlo", možda i mogla na svoj tron postaviti pogodniju ličnost od aktuelnog patrijarha Porfirija, "ali ne i pogodniju dvoličnost od njegove".Naveo je da mu se ideja ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Viktor Ivančić: Srpski svet je neka vrsta ideološke masturbacije

Izvor: Radio 021, 22.Maj.2022

Novinar i pisac iz Hrvatske Viktor Ivančić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u društvu širi i razvija "mentalitet kasarne".

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.