Ivan Negrišorac otvara 41. Brankovo kolo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2012, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan Negrišorac otvara 41. Brankovo kolo

NOVI SAD -

U petak , 7. septembra, svečanim otvaranjem u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima, počinje 41. Brankovo kolo, najveća pesnička manifestacija u zemlji i okruženju. Poznatu manifestaciju, besedom o Branku Radičeviću, svečano će otvoriti pesnik Ivan Negrišorac, odnedavno predsednik Matice srpske.

Bogati programi trajaće do 17. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, a zajedno sa pesnicima, smenjivaće se dramski i muzički >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << umetnici, filozofi i duhovnici u 40 različitih programa.

Na otvaranju 41. Brankovog kola poznati dramski umetnik Miša Janketić predvodiće glumačku ekipu u kojoj su Sonja Mladenov, Verica Nikolić i Boško Petrov. Nastupiće ugledni pesnici Dragoslav Dedović, Bratislav Milanović, Anđelko Anušić, Dejan Aleksić, Veroljub Vukašinović, Gordana Đilas i Tomislav Marinković.

Antologija srpske poezije (1847-2000)

Dva dana pre početka 41. Brankovog kola pojavila se dugo čekana i najavljivana Antologija srpske poezije (1847-2000) u izdanju Brankovog kola, koja će u petak, u 19 sati biti promovisana u Novom Sadu, u svečanoj sali Gradske biblioteke. Teatar poezije Brankovog kola iz dana u dan predstavljaće lirske kolaže sačinjene od po šesnaest pesnika.

Antologija Brankovog kola rađena je s namerom da obuhvati sve što je vredno i talentovano u srpskom pesničkom jeziku. Kao mali narod moramo imati institucije i stručne pojedince koji će imati tu činjenicu na umu i nastojati da predstave što širi spektar istinskog pesničkog blaga, bez veštačkog sublimisanja i neargumentovanog eliminisanja.

U rasponu od jednog i po veka, od Branka Radičevića do Dejana Aleksića, Antologija obuhvata 290 pesnika različitih poetika, stilova i obrazaca. Prednost da uđu imali su pesnici koji na svom stvaralačkom putu "nisu samo pisali", već su "vidljivo i originalno propevali" u medijumu reči.

U muzičkom delu širok spektar priloga prirediće pobednici serijala RTS-a "Ja imam talenat", sestra i brat Bojana i Nikola Peković, operska umetnica Andrijana Kuveljić, te mlade pevačice Škole za tradicionalno srpsko i balkansko pevanje Bojana Nikolić, kao i Hor i ansambl Zmaj-Jovine Gimnazije iz Novog Sada.

Tokom manifestacije, nastupiće i glumica Vesna Čipčić i operska umetnica i pesnikinja Snežana Čkojić.

Na vrhu Stražilova, pre održavanja tradicionalnog "Pesničkog mitinga", u subotu, 8. septembra, u 10 časova, pesnik Dejan Aleksić položiće cveće i zapaliti sveću na grobu Branka Radičevića.

Osim navedenih pesnika, pored "Brankovog čardaka" nastupiće Miljurko Vukadinović, Slavomir Gvozdenović, Milena Severović, Staniša Nešić, Snežana Minić, Radoman Kanjevac, Boris Lazić, Živko Nikolić, Miloš Janković, Ivan Lalović, Damir Malešev, Saša Nišavić, Mihajlo Orlović, Branislav Zubović, Stela Manasijević, Maja Belegišanin i drugi.

Centralna tema 41. Brankovog kola glasi "Nematerijalna kulturna baština", a s tim u vezi će iz dana u dan biti predstavljeni sadržaji od vitalnog značaja za promociju, očuvanje i afirmaciju srpske kulturne baštine i njene nominacije na Reprezentativnu i Listu ugroženih vrednosti Uneska.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

41. Brankovo kolo od 7. do 17. septembra

Izvor: Kurir, 05.Sep.2012

Na otvaranju poznati dramski umetnik Miša Janketić predvodiće glumačku ekipu u kojoj su Sonja Mladenov, Verica Nikolić i Boško Petrov..BEOGRAD - Pesnička manifestacija - 41. Brankovo kolo biće održana od 7. do 17. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu...Manifestaciju...

Nastavak na Kurir...

Počinje Brankovo kolo

Izvor: Radio 021, 05.Sep.2012

U petak, 7. septembra, počinje 41. Brankovo kolo. Manifestaciju će, besedom o Branku Radičeviću, u Karlovačkoj gimnaziji, otvoriti pesnik Ivan Negrišorac, odnedavno predsednik Matice srpske.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.