Italiji nedostaje 4000 anesteziologa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2020, 15:45

Italiji nedostaje 4000 anesteziologa

Italiji nedostaje četiri hiljade lekara specijalista anesteziologa i reanimatora, što je činjenica koja u vreme pandemije covida-19 zabrinjava i struku ali i građane, piše dnevni list “IL Fatto Kotidijano”.

Predsednik sindikata anesteziologa i reanimatora Alesandro Vergalo u razgovoru za list optužuje "politiku"koja već deset godina, uprkos zahtevima lekara, nije preduzela ništa da se zdravstveni sistem osigura sa neophodnim brojem lekara-specijalista.

“Pandemija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << covida-19 je naglasila problem i potvrdila naše procene da je dosadašnja politika planiranja specijalizanata bila pogrešna. Zaraza se širi veoma brzo i ako se nastavi ovim tempom, odelenja intenzivne nege biće popunjena, a nedostajaće lekara specijalista koji bi trebali negovati te bolesnike”, kaze Vergalo.

On je potvrdio da je vlada premijera Kontea prošle godine i pre pandemije covida-19, povećala sa 900 na 1500 broj mesta za specijalizaciju, ali “plodove te odluke ćemo videti tek za pet godina, koliko traje specijalistička obuka”, podseća predsednik sindikata anesteziologa.

Na pitanje da li bi se potrebe zdravstvenog sistema mogle popuniti stranim lekarima Vergalo podseća da su italijanski lekari 30 odsto manje plaćeni nego kolege u drugim evropskim zemljama: “Ako jedan lekar Rus ili Indijac želi da radi u inostranstvu ići će u Nemačku, a ne Italiju, a i naši lekari, kada mogu, biraju inostranstvo ne samo zbog veće zarade već i boljih uslova rada”, ističe doktor Vergalo.

U Italiji sada 15.000 diplomiranih lekara čeka na priliku da dobije specijalističko mesto ali su blokirani.

Prvo teškim prijemnim ispitom za koji je, čak iz Brisela, sedišta evropske vlade, stiglo upozorenje da je “neopravdano težak”, a s druge strane za specijalizaciju, koja se plaća u visini jedne prosečne plate, moraju biti odobrena sredstva, to jest stipendije, kojih za, sada očigledno nema dovoljno.

U jeku pandemije covida-19, mart-april, vlada je pozvala mlade nezaposlene lekare da se dobrovoljno prijave za rad “na prvoj liniji fronta” to jest u kovid-bolnicama”.

Odziv je bio veliki, nekoliko hiljada je bilo spremno da otpočne rad u rizičnim uslovima.

Deo njih je i radio, obećavali su im stalni posao, proglašavali herojima i slično, ali nakon što je vanredna situacija prošla, zahvalili su im se i situacija je ostala nepromenjena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.