Italija, spaseno više od 2.000 migranata

Izvor: RTS, 19.Mar.2014, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija, spaseno više od 2.000 migranata

U protekla dva dana u vodama južno od Sicilije spaseno više od 2.000 migranata, koji su čamcima plovili iz severne Afrike.

Brodovi italijanske mornarice i obalske straže spasili su u proteklih 48 sati u vodama južno od Sicilije više od 2.000 migranata koji su čamcima plovili iz severne Afrike, saopštile su vlasti.

Italijanska mornarica je navela da je spaseno ukupno 2.128 migranata, od kojih je 596 nameravalo da dospe u luku Augustu, na jugoistoku Sicilije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

U spasilačkoj operaciji učestvovala su i tri trgovačka broda, preneo je Rojters.

Italija se već decenijama suočava s prilivom migranata koji čamcima pokušavaju da dospeju do italijanskog ostrva Lampeduze, na pola puta između Tunisa i Sicilije.

Situacija se pogoršala posle "Arapskog proleća" 2011. godine i sukoba koji su usledili u Libiji i Siriji.

Prema podacima Fronteksa, agencije EU za kontrolu granica, u poslednja tri meseca 2013. godine više od 20.000 ljudi ušlo je ilegalno u Evropu preko Lampeduze i Sicilije.

To je skoro polovina ukupnog broja ilegalnih imigranata u EU u tom periodu.

Italija je pojačala pomorske i vazdušne patrole južno od Sicilije, pošto su prošle godine stotine imigranata izgubili život u dva odvojena brodoloma blizu Lampeduze.

Saopštenje italijanskih pomorskih snaga usledilo je dan pošto je oko 500 afričkih migranata upalo iz Maroka preko granične ograde na špansku teritoriju Melilju, što je najmasovniji incident te vrste u proteklih 10 godina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.