Istraživanje: Autizam izazivaju otrovne hemikalije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2010, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Autizam izazivaju otrovne hemikalije

BOSTON - Praćenjem funkcija i razvitka mozga lekari pokušavaju da utvrde uzroke autizma a broj registrovanih slučajeva autizma i drugih bolesti povezanih sa razvojem mozga u protekloj deceniji drastično je povećan ne samo u SAD već i u svetu.

Naučnici smatraju da to povećanje ne može da se objasni samo genetikom i veruju da je povezano i sa povećanim ispuštanjem otrovnih hemikalija u životnu sredinu. Doktorka Marta Herbert, pedijatar - neurolog u Opštoj bolnici u Bostonu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Masačusetsu, sprovodi obimnu istraživačku studiju o otrovnim hemikalijama u prirodnoj sredini i njihovom uticaju na razvoj mozga - uključujući i autizam.

"Geni su municija za pištolj ali prirodno okruženje povlači obarač", metaforično ocenjuje doktorka Herbert a prenosi Glas Amerike.

Genetsko poreklo i(li) faktori prirodne okoline

Godinama su naučnici verovali da je autizam genetskog porekla. Ali doktorka Herbert veruje da faktori prirodne okoline takođe mogu da pokrenu ili pogoršaju bolest. Ona kaže da ustanovljavanje tih elemenata u ranijoj životnoj dobi i njihova promena mogu da odrede koliko je bolest ozbiljna.

"Mi imamo u telu sistem za detoksifikaciju. Tokom tog procesa vi možete da se oslobodite nbekih neželjenih materija u organizmu - bilo da su u pitanju otpaci iz vašeg tela ili materije koje ste uneli a ne želite ih u okruženju. To mogu da budu otrovni gasovi u vazduhu, može da bude plastika u hrani ili pesticidi kojih ima u mnogim proizvodima", objašnjava Herbertova.

Njeno istraživanje uključuje bebe, decu školskog uzrasta i odrasle, sa ili bez autizma. Ona pokušava da ustanovi kako mozak postaje autističan i u kom trenutku.

U tom cilju ona je pratila Kenzija i Kupera, braću koja nemaju autizam. Kao i ostale učesnike u istraživanju, ona ih je redovno testirala na otrovne hemikalije, promene u mozgu i poremećaje u razvoju.

Uticaj hemikalija

"Moja lična predanost je da testiram i ako je tačno, da pokažem da uticaj hemikalija na mozak ne postoji samo tokom razvoja, već i tokom celog ljudskog života", naglašava doktorka Herbert.

Ona nije jedini istraživač koji obraća pažnju na prirodno okruženje. Doktor Leri Silver je profesor psihijatrije na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu. On je istraživao poremećaje učenja tokom više od 40 godina i kaže da ima dovoljno saznanja i da je zabrinut zbog toksičnih hemikalija u okruženju.

"Sve smo više smo zabrinuti da bi otrovi u prirodnom okruženju mogli da imaju uticaj u tim poremećajima i, takođe, njihovom sve većem broju" - izjavio je Silver.

U Sjedinjenim Državama oko tri miliona ljudi pati od autizma. Dok je 1994. godine svako hiljadito dete bilo dijagnostikovano sa autizmom, danas svako sto deseto dete ima autizam. Džef Sel iz Udruženja za autizam kaže da je taj broj širom sveta sličan: "Genetika sama po sebi ne može da objasni tu tendenciju porasta koja preovlađuje".

Obnavljanje zakona

Dvoje od Selovih četvoro dece je autistično iako nemaju porodičnu istoriju bolesti: "Oba moja sina imaju visok nivo žive i olova u organizmu i izuzetno su anemični"... Tokom godina, zagovornici prava pacijenata sa autizmom verovali su da bolest prouzrukuje vakcinacija, posebno vakcina protiv malih boginja. Međutim, u nekoliko istraživanja nije pronađena veza izmeđju vakcinacije i autizma.

Sel i Udruženje za autizam se zalažu za obnavljanje zakona o otrovnim hemikalijama. Sel podseća da postoji 82.000 hemikalija koje se ispuštaju u atmosferu ali o štetnostima dovoljno informacija ima samo o 200. On ističe da sami uništavamo ne samo ljudsku populaciju već i svet u kojem živimo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Autizam izazivaju hemikalije?

Izvor: B92, 29.Apr.2010, 11:15

Boston -- Praćenjem funkcija i razvitka mozga lekari pokušavaju da utvrde uzroke autizma, a broj registrovanih slučajeva autizma drastično je povećan... Naučnici smatraju da povećanje ne može da se objasni samo genetikom i veruju da je povezano sa povećanim ispuštanjem otrovnih hemikalija u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.