Istraga uz podršku svih strana

Izvor: RTS, 25.Jan.2011, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga uz podršku svih strana

Apsolutna podrška i usvajanje Martijeve rezolucije otvora prostor za istragu koja mora da ima podršku svih strana, stav je predstavnika srpske delegacije u Strazburu, parlamentarnih stranaka, stručnjaka i pojedinih predstavnika Evropskog parlamenta.

Posle usvajanja rezolucije Dika Martija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, predstavnici stranaka, članovi srpske delegacije u Strazburu, stručnjaci i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo ocenjuju da je napravljen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << korak ka istrazi u kojoj moraju učestvovati sve strane.

Kome će biti poverena istraga biće poznato u narednim danima, rekao je za RTS šef delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dragoljub Mićunović.

Prema njegovim rečima, ovo je veliki dan za Savet Evrope, dan u kome je ta institucija pokazala kredibilitet i nezavisnost. Mićunović ističe da je usvajanje Rezolucije neka vrsta duga porodicama čiji su članovi ubijeni u akcijama koje su pomenute u izveštaju.

Članovi srpske delegacije u Savetu Evrope jedinstveni su u stavu da posle izveštaja treba da sledi kredibilna istraga.

"To je znak da Evropa shvata koliko su vođe, koje su pod istragom za obmanjivanje i laži građana, grešile kada su promovisale isključivu krivicu Srba i isključivu patnju Albanaca. Istraga je uvek na sredini", kaže Tomislav Nikolić.

Branko Ružić očekuje da će uslediti kredibilna i kvalitetna istraga, dok Čedomir Jovanović smatra da postoji osnov za efikasno i neodložno delovanje institucija Euleksa, kosovskih i albanskih institucija i srpskog Tužilaštva za ratne zločine. 

Lunačekova: Neophodna podrška EU i SAD

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je da istragu o navodima iz izveštaja Dika Martija moraju da podrže kako članice EU, tako i SAD, ali i da Marti Euleksu mora da preda dokaze o "teškim optužbama" kako bi Euleks, na osnovu tih informacija, istragu mogao i da započne.

Bez dovoljne garancije bezbednosti svedoka, istraga ovih i drugih kriminalnih aktivnosti neće pokazati značajne uspehe, strahuje Lunačekova, očekujući da će kosovske, ali i albanske vlasti, u istrazi tesno sarađivati sa Euleksom.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović smatra da je usvajanje Martijevog izveštaja i rezolucije o trgovini ljudskim organima na Kosovu korak u pravcu otkrivanja istine o događajima u pokrajini.

Bogdanović je istakao da su sada na potezu istražitelji koji moraju da obave temeljnu i nepristrasnu istragu o tim navodima, ali dodao da se nada da u toj istrazi neće izostati politička podrška SAD i članica EU.

Državni sekretar Oliver Ivanović smatra će se stav međunarodne zajednice prema dešavanjima iz 1999. u pokrajini promeniti, ali da to ne znači da će države koje su priznale nezavisnost Kosova promeniti svoj stav, već će biti "opreznije prilikom svakog narednog kontakta".

"Pokretanje krivične istrage je najmanje što treba očekivati", kaže Ivanović.

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići izjavio je da je Kosovo spremno da se suoči sa izveštajem Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

"Mi smo spremni i Kosovo želi da se suoči sa izveštajem. Zainteresovani smo za istinu, ma kakva ona bila. Čak i da bude bolna, treba da se sazna", rekao je Krasnići i naglasio da kosovske institucije zahtevaju ažurnost Euleksa.

Istragom do pune istine

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović kaže da javnost Srbije i svetska javnost očekuju da međunarodna zajednica, posebno Kfor i Euleks, preduzmu odgovarajuće mere, kako bi se došlo do istine o navodima iz izveštaja Dika Martija.

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija smatra da se usvajanjem izveštaja Dika Martija i rezolucije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope otvara novo poglavlje u utvrđivanju pune istine o onome što se dešavalo na Kosovu i Metohiji.

"Sada je Evropa na potezu i ovo je ispit za nju. Došlo je vreme da nema miljenika kada su zločini u pitanju i sada, bez obzira na to odakle dolaze, treba da odgovaraju", rekla je Kolundžija, navodeći da u DS-u smatraju da pregovore Beograda i Prištine ne treba da koči činjenica da će se istraga voditi protiv pojedinih nosilaca javnih funkcija na Kosmetu.

Sličan stav stigao je i iz G17 plus. Šefica te poslaničke grupe Suzana Grubješić rekla je da usvajanje Martijevog izveštaja neće imati direktnog uticaja na početak predstojećeg dijaloga.

"Mi smo spremni za početak dijaloga sa Prištinom, ali je očigledno da Albanci iz razni unutrašnjih razloga to nisu. Martijev izveštaj neće imati direktnog uticaja na početak dijaloga, ali on jasno pokazuje spregu politike i organizovanog kriminala na Kosovu, što najavljena istraga treba da potvrdi", rekla je Grubješićeva.

Ujedinjeni regioni Srbije ističu da je veoma važno da se otkrije prava istina o zločinima nad Srbima", kao i da EU treba da pruži političku podršku Euleksu radi istrage tih zločina. URS smatra da Albanija mora da preduzme mere i ostvari punu saradnju sa Euleksom kako bi se rasvetlila trgovina ljudskim organima.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht očekuje da će rezolucija, i pored toga što nije obavezujuća, rezultirati međunarodnom istragom o trgovini organima otetih Srba.

Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić kaže da je usvajanjem Martijevog izveštaja i rezolucije započet proces stvaranja realne slike onoga što se zaista desilo na Kosovu, a profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić smatra da kosovski Albanci više "neće uživati privilegovani status zaštićene žrtve", već da će biti u istoj ravni kao i svi ostali na zapadnom Balkanu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.