Istraga u Mađarskoj zbog masakra u Norveškoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2011, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga u Mađarskoj zbog masakra u Norveškoj

BUDIMPEŠTA -

Jedan od aktivista liberalnog Saveza slobodnih demokrata, Mihalj Roža, podneo je krivičnu prijavu protiv krajnje desničarskog i nacionalističkog Omladinskog pokreta "64 županije" (HVIM) i njenog lidera Lasla Torockaija zbog mogućeg saučešća u terorističkom napadu Norvežanina Andersa Beringa Brejvika u Oslu i jednom obližnjem omladinskom kampu, u kojem je ubijeno više od 70, a povređeno blizu sto ljudi.

Odvojenu istragu protiv "64 županije" pokrenulo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je i tužilaštvo županije Komarom-Estergom, na krajnjem severoistoku zemlje, takođe zbog sumnje da su Torockai i sledbenici, možda, znali šta Brejvik namerava, a o tome nisu obavestili nadležne mađarske organe.

Norveški terorista je, naime, uoči tragičnog događaja poslao i-mejl poruke da više desetina adresa širom Evrope, prevashodno predsednicima ekstremnih desničarskih organizacija, uključujući i HVIM, pozivajući ih da prouče njegov program na 1.200 strana postavljen na Internetu pod šifrom "2083".

Torockai je na TV2 potvrdio da je dobio poruku Brejvika, ali da ju je pročitao tek nakon masakra. Iz tog i-mejla se, međutim, kako je rekao, nije moglo zaključiti na šta se autor sprema.

"Nisam, naravno, stigao da pročitam ni pomenuti obimni program, ali u kratkim crtama znam kakve poglede Brejvik zastupa. S delovima njegove ideologije se potpuno slažemo, ali se odlučno ograđujemo od onog šta je učinio, štaviše osuđujemo taj bezumni čin", dodao je Torockai u emisiji "Aktiv".

Tim povodom nedeljnik "168 ora" (168 sati) je podsetio da je Bela Ince, jedan od rukovodilaca HVIM, marta ove godine javno rekao da bi, što se njega tiče, trebalo ponovo osnovati "Vervolf" (najpre nastao na ruševinama Trećeg rajha krajem Drugog svetskog rata kao "narodna" teroristička organizacija).

"Možda će doći vreme kada će svako od nas ujutro otići na posao, a uveče nešto dići u vazduh", dodao je Ince na skupu održanom u znak protesta zbog hapšenja Đerđa Budahazija, krajnjeg desničara optuženog za terorizam.

Fotografija sa ličnog sajta Lasla Torockaija, ispod koje piše "Spremni za samoodbranu u balkanskom ratu"

Ince je, inače, neposredni saradnik Đule Zađve, poslanika takođe krajnje desničarskog Jobika, stranke koja je na prošlim izborima prvi put uspela da uđe u mađarski, a nešto ranije čak i u Evropski parlament.

List ukazuje da su pristalice Jobika nedavno imale vojnu vežbu u okolini Zanke, u županiji Vesprem, u centralnom delu zemlje. Prema rečima očevidaca dvadesetak mladića od 16 do 20 godina je, pod vođstvom uniformisanog lica, pucalo iz oružja nalik na "kalašnjikove" i "AK" mašinke.

Pokret "64 županije": Mađarska do Bečeja

Krajnje desni i nacionalistički pokret "64 županije" pominjao se više puta u srpskoj javnosti, povodom pokušaja njegovih pristalica da u Srbiji organizuju koncerte neonacističkih grupa i formiranja političke partije mađarske nacionalne manjine u Srbiji "Pokret mađarske nade", koja se dovodi u vezu sa ovim ekstremnim pokretom.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je izjavio da bi "Pokret mađarske nade" trebalo zabraniti ukoliko iza nje stoji mađarski ultradesničarski Omladinski pokret "64 županije".

Pokret "64 županije" u svom programu zalaže se za promenu granica između Srbije i Mađarske, jer je, prema njihovom "tumačenju", Trijanonskim sporazumom iz 1920. godine tadašnjoj Mađarskoj oduzet ogroman deo teritorija među kojima i Vojvodina.

Omladinski pokret "64 županije" nedvosmislen je u svom programskom opredeljenju, da bi južna granica Mađarske trebalo da se nalazi na području opštine Bečej.

Zbog protivustavnog delovanja Laslu Torockaiju je bio zabranjen ulazak u Srbiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.