Istraga sporazuma Holbruk-Karadžić

Izvor: B92, 16.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga sporazuma Holbruk-Karadžić

Vladimir Vukčević (Beta)

Beograd -- Tužilac za ratne zločine Srbije u Sheveningenu ispitivao je svedoke povodom navodnog dogovora Holbruk-Karadžić.

Vladimir Vukčević ispitao je u pritvoru u Sheveningenu bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića i nekadašnjeg lidera Srba iz Bosne Momčila Krajišnika o postojanju dokumenta o navodnom sporazumu Holbruk-Karadžić. Prema saznanjima B92, ako je takav dokument i postojao, sada više ne postoji.

Postojanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takvog dokumenta bacilo bi novo svetlo na odnose međunarodne zajednice sa Srbijom, a moglo bi da pomogne i u potrazi za haškim optuženicima, smatra urednica Politike Ljilja Smajlović.

Početkom nedelje Vladimir Vukčević proveo je tri dana u Hagu, gde je sa predstavnicima Tribunala razgovarao iza zatvorenih vrata.

Vukčević je u Hagu, između ostalog, razgovarao i sa optuženim Milanom Milutinovićem i Momčilom Krajišnikom o postojanju navodnog sporazuma Karadžić-Holbruk, rekao je za B92 portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

"U pitanju su bile tri operativne stvari, vezane pre svega za predmete koje vodimo ovde pred našim sudovima", kaže on.

"Jedna od te tri stvari je ona koja se tiče razgovora sa Milutinovićem i Krajišnikom u vezi sa sporazumom Holbruk-Karadžić. To je sve što u ovom trenutku možemo da kažemo", rekao je Vekarić.

U okviru istrage o navodnom sporazuma, domaći istražitelji ranije su uzeli izjave još nekih osoba koje tvrde da taj dokument postoji. U pitanju su bivši šef kabineta Milana Milutinovića Vladimir Nadeždin i nekadašnji ministar inostranih poslova Republike Srpske Aleksa Buha.

Predviđeno je da o istoj temi bude ispitana i Biljana Plavšić, koja je nasledila Karadžića na funkciji predsednika Republike Srpske, a koja zbog počinjenih ratnih zločina izdržava zatvorsku kaznu u Švedskoj.

Istraga za sada nije potvrdila navode da u arhivama Ministarstva spoljnih poslova Srbije postiji dokument o sporazumu kojim je Karadžiću navodno garantovano da mu se, ukoliko napusti sve političke funkcije u Republici Srpskoj, neće suditi pred Haškim tribunalom.

Ako je sporazum i postojao, više ne postoji, rekao je za B92 izvor blizak istrazi.

"Novo svetlo na odnose"

Glavna urednica lista Politika Ljilja Smajlović kaže da je u postojanje sporazuma sa Karadžićem bila uverena i Karla del Ponte, koja je više puta o tome javno govorila.

Smajlovićeva navodi da je Slobodan Milošević bio taj koji je obećao Ričardu Holbruku da će se Karadžić povući iz javnog života.

"Znači, činjenica je da je Ričard Holbruk pregovarao preko posrednika sa Radovanom Karadžićem, praktično dve godine pošto je on bio optužen za genocid u Srebrenici", kaže ona.

"I u tom smislu će uvek biti neprihvatljiva i neuverljiva američka, odnosno Holbrukova uveravanja, da on nije sklapao nikakve sporazume sa optuženim Karadžićem, s obzirom da on jeste sklapao takve sporazume samo preko posrednika", smatra ona.

Ukoliko bi se utvrdilo postojanje takvog dogovora sa Radovanom Karadžićem, Ljilja Smajlović smatra da bi to bi bacilo novo svetlo na odnose Srbije i međunarodne zajednice i posebno na politiku uslovljavanja prema Srbiji.

Takođe, otkrivanje takvog dogovora moglo bi da pomogne u potrazi za preostalim haškim optuženicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.