Istraga o smrti dečaka

Izvor: RTS, 06.Okt.2011, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o smrti dečaka

Još uvek nije poznat uzrok pogibije učenika sremskomitrovačke Gimnazije Đorđa Marickog. Više detalja biće poznato posle obdukcije u Budimpešti, koja je odložena za sutra. Prosvetna inspekcija kontroliše organizaciju ekskurzije.

Nadležni koji istražuju pogibiju sedamnaestogodišnjeg Đorđa Marickog, učenika sremskomitrovačke Gimanzije iz Martinaca, još uvek ne mogu da potvrde da li je reč o ubistvu, samoubistvu ili nesrećnom slučaju i navode da su moguće sve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opcije.

Dvojica mladića koja su sa nastradalim gimnazijalcem delili sobu, a koje je juče saslušala mađarska policija, rekli su u istrazi da je preminuli dečak mesečario. Njegovi roditelji su, međutim, to negirali, tvrdeći da on nikada nije imao takvih problema.

Prema rečima dece i nastavnika, koji su se vratili u Srbiju, dečak je prvi otišao sa žurke te večeri, rekavši drugovima da mu smeta buka i dim, a pre tragedije je bio sam u sobi. Njegov pad su, oko četiri sata ujutro, videle gimnazijalke koje su bile smeštene na prvom spratu i koje su, potom, prijavile slučaj.

Obdukcija, koja je trebalo da bude obavljena danas na Institutu za sudsku medicinu u Budimpešti, odložen je za sutra, saopštio je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

Roditelji mladića i direktorka škole još su u Mađarskoj, gde čekaju izveštaj policije i obdukcioni nalaz. Zbog složene procedure, njihov povratak i telo dečaka očekuju se u ponedeljak.

Učenici drugog razreda Gimnazije u Sremskoj Mitrovici danas nisu imali nastavu, a u školi je otvorena Knjiga žalosti. Organizaciju trodnevnog studijskog putovanja u Budimpeštu kontroliše prosvetna inspekcija, kao i detalje ekskurzija planiranih za vikend koje će verovatno biti odložene.

Đorđe Maricki, učenik Gimanzije u Sremskoj Mitrovici, poginuo je juče u Budimpešti, kada je pao sa petog sprata hotela u kojem je bio smešten tokom boravka na ekskurziji.

Pravilnik o ekskurzijama strog

Obaveza stručnog vođe i agencije koja je organizovala putovanje je da u roku od tri dana po završetku ekskurzije dostavi izveštaj prosvetnoj inspekciji, koja će utvrditi da li je pravilnik ispoštovan, rekao je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić, dodavši da je Ministarstvo prosvete u kontaktu sa mađarskim istražnim organima.

"Srpski konzulat u Budimpešti povezan je sa policijom Mađarske, koja vrši istragu, a tek kada svi akteri, vođa puta, dežurni nastavnici podnesu izveštaje, znaće se šta se tačno dogodilo", rekao je Kostić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Na pitanje kakve su mogućnosti nastavnika da sve vreme ekskurzije kontrolišu decu, Kostić je odgovorio da je u Pravilniku o ekskurzijama dosta pažnje posvećeno bezbednosti.

"Direktor škole je u obavezi da pre polaska na ekskurziju održi sastanak sa svim akterima koji idu na ekskurziju - i sa decom, i sa agencijom, i sa roditeljima, sa stručnim vođom, razrednim starešinama i da kaže sva pravila ponašanja i da se skrene pažnja da se moraju poštovati zakoni strane zemlje kada se tamo putuje", istakao je Kostić.

Kostić ističe da će u ovom slučaju istražni organi utvrditi prave činjenice, a da će  prosvetna inspekcija utvrditi da li je ekskurzija organizovana i izvedena po pravilniku, koji je, kako kaže, vrlo jasan.

"Ovakve tragedije se ne mogu predvideti, ali u pravilniku postoji nešto što se može iskoristiti za podizanje bezbednosti - roditelji na roditeljskom sastanku mogu većinom glasova doneti odluku da na ekskurziju, radi bezbednosti, pođu, osim razrednog starešine, još dva nastavnika koja predaju tom odeljenju", kaže Kostić.

Kostić kaže da je na ekskurziju u Mađarsku otputovalo 90 učenika, a da je bilo prisutno šest nastavnika, zatim vođa puta, ljudi iz agencije, te da, gledano sa te strane, deluje da je pravilnik ispoštovan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.