Istinita priča o mom dedi knezu Pavlu

Izvor: Blic, 11.Dec.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istinita priča o mom dedi knezu Pavlu

Poznata holivudska glumica i kćerka srpske kneginje Jelisavete Karađorđević, Katarina Oksenberg, ovih dana boravi u Beogradu, gde traži odgovarajuće lokacije za snimanje filma o svom dedi knezu Pavlu Karađorđeviću. Snimanje filma koji će režirati Kasper van Dien, suprug Katarine Oksenberg, trebalo bi da počne na proleće, a osim u Srbiji film će se snimati i u Rimu, Berlinu i Keniji.

- Pre dve godine moj otac Hauard mi je rekao da bi bilo lepo da snimimo film o mom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dedi knezu Pavlu jer je smatrao da Pavle, kao bitan lik srpske istorije, zaslužuje da se kaže istina o njemu. Kada mi je ostavio nasledstvo, otac mi rekao: „Možeš da ga potrošiš ili da ga uložiš u snimanje filma o knezu Pavlu, ali ja bih mnogo više voleo da snimiš film”. Nakon toga Kasper i ja smo napisali scenario i došli sada u Srbiju da proverimo lokacije - ispričala je Katarina Oksenberg za „Blic”, s kojom smo razgovarali u Skupštini grada koju je juče obišla, a tokom petodnevnog boravka u Srbiji Katarina i njen suprug će osim Belog dvora obići i druge lokacije na Dedinju i u Topoli.

- U filmu koji će režirati Kasper igraću moju baku kneginju Olgu, moja majka Jelisaveta će glumiti svoju babu Jelenu Vladimirovnu Romanovu, moja kćerka Maja će, ako uspemo u to da je ubedimo, igrati Jelisavetu kad je bila dete...

Voleli bismo da snimanje počne na proleće, ali sve zavisi od finansija. Trenutno pregovaramo sa beogradskim vlastima o načinu na koji bi mogli da pomognu... Dobili smo odličnu ponudu iz Praga da tamo snimamo, ali mi bismo ipak voleli da veći deo filma uradimo u Srbiji. Budući da u filmu planiramo da oživimo period Drugog svetskog rata, želimo da snimamo na autentičnim lokacijama, a zanimljivo je da ćemo biti prva filmska ekipa koja će snimati u kući Kralja Petra na Oplencu - rekla je Oksenbergova.

Ona je dodala da će deo filma biti sniman u Rimu i Berlinu, kao i u Keniji, kao i da su u toku i pregovori oko muzike i scenografije, nakon čega će biti organizovan kasting za srpske glumce.

- Najuzbudljivije od svega je što ćemo ovim filmom ponovo ispisati istoriju srpskog naroda, koja je ispunjena neistinama i u kojima je knez Pavle prikazan kao izdajnik, što nije istina. U filmu ćemo pokazati koliko je Pavle voleo svoju zemlju i koliko se žrtvovao za nju. On je zbog toga što je želeo sve najbolje za svoj narod, mnogo propatio. Bio je odličan diplomata, i u vreme kada je cela Evropa bila pod nacističkom vlašću, on je uspeo da to odloži i želeo je da od Srbije napravi neutralnu zemlju kao što je Švajcarska, ali je bio okružen neprijateljima i izdajnicima i zato to nije uspeo da sprovede u delo - zaključila je Katarina Oksenberg.

Brak sa Kasperom

Katarina Oksenberg je od 1999. u braku sa glumcem Kasperom van Dienom, s kojim ima dvoje dece Maju i Selest, a iz prethodnih veza Katarina ima kćerku Riven, dok Van Dien ima sina Kaspera i kćerku Kerolajn. Oksenbergova je najpoznatija po ulozi Amande Karington u seriji „Dinastija”, a pojavila se u nekoliko TV filmova i serija. Kasperova najznačajnija uloga je u filmu „Starship Troopers” Pola Verhovena, a igrao je i u ostvarenjima „Sleepy Hollow” i „Tarzan and the Lost City”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.