Ispituju se veze Miškovića i Šarića

Izvor: Politika, 01.Dec.2012, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispituju se veze Miškovića i Šarića

Dvojica milijardera „gajila” su godinama poslovni odnos, i radila zajedno, pozajmljivala novac a primeri su „Belvil” i „Fajnenšel ejndžels”

Hoće li najbogatiji Srbin svih vremena, vlasnik kiparske finansijske imperije „Hemslejd” u čijem sastavu je „Delta” i još stotinak srpskih firmi, u ponedeljak u pratnji svojih advokata sa osmehom na licu odšetati iz prostorija MUP-a? Da li je radna grupa pri MUP-u došla do nekih novih informacija o poslovanju čoveka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji već dugo u javnosti figurira kao „najmoćniji čovek u zemlji od petooktobarskih promena”? Da li će izrečene sumnje biti dovoljan dokaz za sud i eventualni kasniji proces oduzimanja imovine ili će Mišković dodatno uvećati svoju imovinu na eventualnim tužbama za klevete ukoliko se dokaže da su sve izrečene optužbe proteklih mesec dana bile neistinite?

Sve su to pitanja koja su se otvorila posle preksinoćnog saopštenja kompanije „Delta” kojim je otkriveno da je Miroslav Mišković pozvan u ponedeljak na saslušanje u policiju. Odgovori na ova pitanja trebalo bi da se dobiju uskoro, u danima koje jedni opisuju kao „trenutak u kojem se pravda vraća u Srbiju i zadaje najveći udarac korupciji”, a drugi kao „bezrazložnu hajku na uspešnog privrednika koji daje hleb za više od 7.000 ljudi”.

Glavni pokretač srpske ekonomije ili njen grobar, zavisno od ugla gledanja, trebalo bi po dosadašnjim informacijama da nekoliko sati u prostorijama MUP-a odgovara na mnoga pitanja koja su se u proteklom periodu pokazala kao sporna. To su pre svega ona o kojima je javnost manje-više obaveštena – sporne privatizacije „Ce-marketa” i „Luke Beograd” i konverzija zemljišta iz prava korišćenja u svojinu duž auto-puta E-70 i E-75. Međutim, ono što izlazi na svetlost dana, kao podatak iz istrage, jeste eventualna veza između Miškovića i Darka Šarića, optuženog za šverc više tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Dvojica milijardera, jedan iz Kruševca, a drugi iz Pljevalja, navodno su imala nekoliko zajedničkih poslova, a izvori iz istrage otkrili su da postoji sumnja i da je Mišković čak imao ulogu u pranju Šarićevih para. To se pre svega odnosi na navodnu konsultantsku uslugu koju je Mišković platio Šariću u iznosu od pet miliona evra, dok se druga odnosi na navodno zajedničko ulaganje dvojice milijardera u izgradnju naselja „Belvil”. U istraživanje oba slučaja bile su uključene austrijska i holandska policija koje su nedavno svoje informacije prosledile Srbiji.

O slučaju plaćanja konsultantskih usluga, govorio je Aleksandar Vučić, prošle nedelje u emisiji „Utisak nedelje”, Olje Bećković. Iako tada nije otkrivao previše detalja o ovom slučaju, kao ni imena aktera ove priče, Vučić je pokazao papir kojim se dokazuje plaćanje konsultantskih usluga firmi „Fajnenšel ejndžels”. Reč je zapravo o preduzeću Darka Šarića, registrovanom u američkoj državi Delaver. Dve isplate u iznosu od tri i dve miliona evra od holandske firme „Great investments kooperejšn”, za koju se pretpostavlja da pripada Marku Miškoviću, nasledniku finansijske imperije, otkrivene su još u akciji „Balkanski ratnik”, koju je pokrenula BIA, a koja je rezultirala razbijanjem najvećeg narko-klana koji se do tada pojavio na ovim prostorima.

Navodna priča koja se trenutno proverava jeste da je Šarić pozajmio Miškoviću pet miliona evra u gotovini i da mu je kasnije taj dug vraćen preko računa. On mu je vraćen pod formom plaćanja navodnih konsalting usluga za ispitivanje tržišta u Crnoj Gori. Inspektori srpske policije koji rade na ovom slučaju zbog toga smatraju da cela transakcija predstavlja klasično pranje novca.

Druga navodna povezanost srpskog i crnogorskog milijardera koja se tiče izgradnje „Belvila” otkrivena je u istrazi protiv Ive Sanadera, bivšeg premijera Hrvatske nedavno osuđenog na 10 godina zatvora zbog korupcije. Navodno su austrijske vlasti istražujući povezanost Hipo Alpe Adrija banke sa Sanaderom, otkrile više finansijskih transakcija čija je dokumentacija vodila do izgradnje naselja u novobeogradskom Bloku 67. Navodno, Šarić je preko svojih ofšor kompanija uložio 100 miliona evra na račune Hipo Alpe Adrija banke, u prvom redu u Lihtenštajnu. Uporedo s tim, od 2007. do 2009. filijala Hipo Alpe Adrija banke u Holandiji, firma „Hipo grup nederlands korporejt fajnens”, odobrila je kredit od 81,56 miliona evra, a filijala Hipo Alpe Adrija internešenel odobrila je 2008. i 2009. još jedan kredit od 17,9 miliona evra. Krediti su išli na račun preduzeća „Blok 67 asosiejts”, koje je bilo zaduženo za gradnju naselja Belvil. Otplata kredita je vrlo brzo prestala, od oba kredita vraćeno je oko 8,5 miliona evra, a banka je dug interno namirila iz sume od 100 miliona koju je Darko Šarić ranije uplatio.

Prema saznanjima „Politike”, dokumentacija o ovim transakcijama navodno je prosleđena srpskim istražnim organima, ali naš list juče nije uspeo da dođe do ovih papira. 

Dušan Telesković

objavljeno: 01.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.