Islamski fundamentalisti deluju u 17 opština BiH

Izvor: Politika, 02.Nov.2011, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamski fundamentalisti deluju u 17 opština BiH

Uglavnom su to ruralna područja u koja retko zalaze i meštani i policija, a pretpostavlja se da u BiH ima mnogo više od procenjenih 5.000 vehabija

Od našeg dopisnika

SarajevoAkcija bezbednosnih agencija BiH, koja kontinuirano traje od prošlog petka kada se dogodio teroristički napad na zgradu američke ambasade u Sarajevu, sprovedena je, između ostalog, i u maglajskom selu Ošve, u kojem se nalazi vehabijska zajednica čiji je vođa Izet >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Hadžić.Pretreseno je više objekata, a ima i uhapšenih.

Ošve su pre rata bile srpsko selo u kojem sada, prema nekim informacijama, živi više od 50 pripadnika vehabijskog pokreta.Prema nezvaničnim podacima, 17 opština u BiH uporište su vehabijskog pokreta.Uglavnom su to ruralna područja u koja retko zalaze i meštani i policija.

Član ekspertskog tima za jugoistočnu Evropuu borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević kaže da se ne može govoriti da u BiH ima tri do pet hiljada vehabija, s obzirom na činjenicu da se radi o „puno većem pokretu”, koji predstavlja pet odsto bošnjačke populacije, ali „nisu, naravno, svi teroristi.”

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da se u BiH namerno stvara atmosfera u kojoj se vehabijski pokreti nesmetano razvijaju, rekavši da je za to odgovoran član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i stavovi poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića.

Ekspert za islamski terorizam Darko Trifunović jedan je od onih koji smatraju da je „licemerno i neprimereno” da Izetbegović i Cerić „osuđuju terorizam”, jer je

Izetbegović „učestvovao” u kreiranju „terorističke mreže islamskih fundamentalista na Balkanu”, a Cerić je „dovodio vehabije”.

U izjavi Srni Trifunović je upozorio da se „teroristi nalaze i na teritoriji Sandžaka” i da je „to leglo napravljeno direktno iz BiH”.

Otac i majka teroriste Mevlida Jašarevića, koji je pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu, Izet Jašarević i Muamera Hasanović, s kojima je razgovarao novinar „Dnevnog avaza”, izjavili su da njihov sin „neće” ništa ispričati, pa makar „ga i ubili”, jer on veruje da „ako svog brata odaš za nešto, Alah će te pitati za to”.

Jašarevićeva majka je potvrdila da njen sin „ništa” nije pogrešno i  da je preterano radio dok „nije otišao” u Maoču. „Ja ne znam šta su mu radili u toj Maoči.To punjenje glave, džihad, kako je bilo ranije, šta je Amerika uradila, ja to ne mogu da objasnim, to mu pričaju”.

Mevlid Jašarević od juče je u jednomesečnom pritvoru u Sarajevu i protiv njega će, najverovatnije, biti podignuta optužnica za terorizam.

Dušanka Stanišić

objavljeno: 02.11.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.