Islamska zajednica u BiH dobila novog lidera

Izvor: Southeast European Times, 17.Nov.2012, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska zajednica u BiH dobila novog lidera

Regionalne islamske zajednice očekuju da Husein efendija Kavazović nastavi jačanje verskog života i institucija za bosanske Muslimane.

17/11/2012

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 17.11.2012.

Posle 19 godina na čelu Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (BiH), reis Mustafa efendija Cerić predao je u četvrtak (15. novembra) svoju funkciju Huseinu efendiji Kavazoviću.

Kavazović, 48, uživa ugled kod drugih verskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << lidera. Mada i njega neki kritikuju, njegova izjava posle masakra u Srebrenici 1995. godine -- kada je pozvao Muslimane da se ne svete srpskim civilima -- pomogla mu je da izgradi reputaciju ličnosti sa umerenim stavovima.

„Promenićemo se i popraviti ono zastarelo i loše“, rekao je Kavazović u saopštenju medijima.

„Suočavamo se sa ozbiljnim zadacima napretka i razvoja. Za to imamo znanje, sposobnost i odlučnost. Snaga, osigurana jedinstvom Muslimana i savešću Bošnjaka, biće usmerena ka bezbednosti i dobrostanju zemlje u kojoj živimo. Poštovaćemo preuzete odgovornosti i sarađivati sa susedima drugih vera. Doprinećemo jačanju društva Bosne i Hercegovine, zasnovanom na poštovanju različitosti i odgovornosti za te različitosti.“

Nasleđivanjem Cerića, Kavazović menja lidera koji je često optuživan za prekomerno mešanje u političke odluke. Cerić se nikada nije zvanično distancirao od vehabija i radikalnih islamista i proglasio je novinare koji su izveštavali o tim grupama islamofobima.

Enes Osmančević, profesor na Univerzitetu u Tuzli, kaže da je Kavazović deo ruralne, desničarske militantne struje u Islamskoj zajednici -- koja ne pravi razliku između vere i politike.

„Kavazović krije svoju desničarsku orijentaciju iza brige za veru i naciju, a i svoj militarizam iza patriotizma“, rekao je Osmanović za SETimes. „Njegovi raniji argumenti o trenutnim pitanjima u društvu i veri u BiH pokazali su da on zaista jeste pre svega političar jednodimenzionalne provenijencije, koji je već godinama umešan u odluke SDA. Njegov raniji rad je više politički, a manje verski.“

Izbor Kavazovića izazvao je pozitivne komentare u regioinu, u kojem se i druge islamske zajednice nadaju da će on nastaviti da učvršćuje verski život bosanskih Muslimana.

„Islamska zajednica u BiH uvek je imala dobru saradnju. Uveren sam da su Islamska zajednica i muslimani u BiH i dijaspora stavili pravog čoveka na pravo mesto“, rekao je reis Rifat efendija Fejzić iz Islamske zajednice Crne Gore.

„Verujemo da on sledi napredovanje međuverskog dijaloga u BiH i šire, mi katolici Bosne Srebrene uvek smo spremni i otvoreni za iskren i dobronameran dijalog i saradnju radi širenja dobrostanja svih ljudi“, rekao je fra Lovro Gavran, provincijal Bosne Srebrene u izjavi za SETimes.

Do promene rukovodstva bosanske Islamske zajednice došlo je nakon sličnog koraka u Hrvatskoj, gde je Aziz Hasanović u septembru postao prvi novi muftija posle 22 godine. On se nada da će Islamska zajednica napredovati kada Hrvatska postane članica EU 2013. godine.

„Po ulasku u EU, Hrvatska, kao dragocenost, sa sobom donosi i najbolje rešenu situaciju sa Muslimanima u Evropi“, rekao je Hasanović. „Mi to nudimo kao model za rešavanje pitanja svih muslimanskih manjina na svetu, kao i hrišćanskih manjina u muslimanskim regionima.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.