Islam uterao strah u kosti Austrijancima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2010, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islam uterao strah u kosti Austrijancima

BEČ - Austrijanci, prema istraživanju instituta za ispitivanje javnog mnjenja "Imas", imaju strah od Islama, jer se gotovo svaki drugi Austrijanac plaši Islama, a dve trećine ne veruje da su zapadne vrednosti i Islam spojive.

Čak 54 odsto je ocenilo da Islam predstavlja pretnju zapadu i zapadnom načinu života, dok je to negiralo svega 19 procenata, a 27 odsto je bilo uzdržano.

Osećaj straha najprisutniji je kod osoba preko 50 godina starosti i srednjeg obrazovnog nivoa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i kod ruralnog stanovništva.

Kada je reč o pristalicama političkih partija, nadprosečno visoko je zastupljena strepnja da Islam ugrožava zapadni način života prisutan kod glasača desničarske Slobodarske partije (FPO), kao i vladajuće Narodne partije (OVP).

Takođe 72 odsto Austrijanaca se požalilo da doseljeni muslimani nisu spremni da prihvate načinu života u Austriji i "pravila igre".

Pored toga 71 odsto Austrijanaca je objasnilo da Islam nije spojiv sa zapadnim zamislima o demokratiji, slobodi i toleranciji.

Upitani koja su tipična obeležja zapadno-hrišćanske zemlje, Austrijanci su rekli da one imaju dobre škole, univerzitete, da vlada blagostanje za većinu stanovništva, demokratija, napredak, kao i da se poštuju lična prava, postoji puno sloboda za građane.

Ta obeležja oni ne vide u islamskim zemljama, i navode da su muslimanske države pre svega obeležene nepostojanjem ravnopravnosti polova, zaostalosti, vladavini zakona klanova, netrpeljivosti, dubokim razdorom između bogatih i siromašnih, kao i korupcijom.

Inače u Austriji strah od Islama vešto, u svojim predizbornim kampanjama, ali i stalnom političkim javljanjima, koriste desničarske FPO i Savez za budućnost Austrije (BZO). Ova taktika sejanja mržnje nailazi na plodno tlo jer ove dve stranke su uspele na prošlom izborima da ostvare zapažen rezultat i postanu treća politička snaga u zemlji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.