Izvor: B92, 11.Nov.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iseljavanje Albanaca iz Preseva, Bujanovca i Medvedje

Ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Srbije Gordana Pop-Lazic potvrdila je u cetvrtak u Skupstini Srbije da se Albanaci iseljavaju iz opstina Presevo, Bujanovac i Medvedja, koje se nalaze uz administrativnu granicu sa Kosovom i Metohijom. Reagujuci na izlaganje poslanika koalicije albanskih partija iz Preseva Ramadana Ametija u sredu da je "u Bujanovcu i Presevu na delu etnicko ciscenje Albanaca" i da su "mnogi izgubili vekovna ognjista", Pop-Lazic je rekla: "Ne mogu a da ne kazem da takvog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iseljavanja zaista i ima, ali je pitanje zasto i sa kojim ciljem. Zato sto su pripadnici albanske nacionalne manjine dobili nalog od siptarskih terorista sa Kosova i Metohije da zauzimaju imanja i kuce Srba koj su bili prinudjeni da napuste svoja vekovna ognjista, a pred terorom Siptara i njihovih pomagaca i mentora u liku NATO-pakta".

Portparol Socijalisticke partije Srbije Ivica Dacic izjavio je u cetvrtak u susretu sa novinarima da je nemoguce da opstine u kojima je na vlasti opozicija odbiju da primene novi Zakon o lokalnoj samoupravi. "Mnogi u svetu zeleli" da Srbija bude podeljena na vise delova, a "mozda cak i na 189 koliko ima opstina u nasoj republici, ali to im nece poci ra rukom", ustvrdio je Dacic. Na pitanje da li ce vlast u Srbiji nakon usvajanja Zakona o lokalnoj samoupravi raspisati lokalne izbore Dacic je odgovorio: "Sasvim je odvojeno pitanje lokalnih izbora od pitanja sistemskog zakona o lokalnoj samoupravi. Ali bih podsetio da oni koji govore o tome da u nasoj zemlji treba da se odrze vanredni izbori, prvo treba da pogledaju sta se desava u njihovoj kuci, tamo gde su oni na vlasti. Dakle, jedino gde postoji kriza u funkcionisanju lokalnih organa jeste tamo gde su oni na vlasti. Da li to treba da znaci da mi tu treba da trazimo vanredne izbore?"

Predsednik Bosnjackog nacionalnog veca Sandzaka Sulejman Ugljanin zatrazio je u cetvrtak od predsedavajuceg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Knuta Volebeka da problem Sandzaka stavi na dnevni red predstojeceg samita te organizacije u Istambulu. U pismu Volebeku, Ugljanin ukazuje na "tezak polozaj bosnjackog naroda u Sandzaku i drugim delovima SRJ koji je izlozen dugogodisnjem organizovanom drzavnom teroru rezima (predsednika SRJ) Slobodana Milosevica".

Oko 400 Beogradjana zatrazilo je u cetvrtak uvece, na 52. protestnom okupljanju gradjana u organizaciji opozicionog bloka Savez za promene, ostavku predsednika SRJ Slobodana Milosevica i raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima. Demonstranti su se najpre, u koloni po jedan, prosetali centralnim beogradskim ulicama. Tokom setnje, gradjani su isli sredinom ulice, a saobracaj nije zaustavljan. Koordinator opozicionog bloka Savez za promene u Nisu Vladimir Cvetkovic rekao je u cetvrtak da demokratska opozicija u Srbiji pokusava da vlastima pokaze put za izlazak iz krize, ali da su vladajuce stranke izabrale put konfrontacije. "Pokusavaju da ukinu lokalnu samoupravu, da pogaze milione glasova iz 1996. godine i tri meseca nasih setnji, ali nece uspeti", rekao je Cvetkovic, pred oko 800 ljudi na 52. protestnom okupljanju SZP, javlja Beta. Potpredsednik gradske Skupstine Vladimir Domazet rekao je da ni najrazvijenija i najjaca zemlja u svetu - SAD nema zakon o bivsim predsednicima kakav je danas dobila Srbija. "Nadam se da ce ova Skupstina vrlo brzo biti zamenjenja pravom, koja ce ukinuti taj Zakon i Zakon o lokalnoj samoupravi", rekao je Domazet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.