Irinej i pastva palili badnjak u Beogradu

Izvor: Mondo, 06.Jan.2015, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej i pastva palili badnjak u Beogradu

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej predvodio je večeras osvećenje i paljenje badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save.

Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj građana, a patrijarh koji služi večernje u Hramu Svetog Save poručio je tom prilikom da je badnjak simbol velikog praznika rođenja Isusa Hrista.

"Sretan Badnji dan i Badnje veče u kome polažemo naše drevne simbole - badnjak kao simbol velikog praznika rođenja Isusa Hrista."

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Tradicija

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosnihi hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

On je rekao da je unošenje i paljenje badnjaka jedan od običaja našeg naroda a da se mnogi pitaju od čega je on izvorno potekao.

"To je običaj nasleđen iz drevnih vremena, kada su naši preci pripadali drugoj religiji. Oni su kao simbol svoje vere imali badnjak," rekao je patrijarh.

On je istakao da je badnjak po svojim svojstvima razvija veliku toplotu i svetlost i da je to uzeto kao simbol Hrista koji nas nadahnjuje plamenom ljubavi i svetlošću istine.

Prema njegovim rečima, tako je badnjak simbol ljubavi i svetlosti, divan i dobar simbol zajedništva i jedinstva i porodičnog života.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save

Izvor: Studio B, 06.Jan.2015

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej predvodio je večeras osvešćenje i paljenje badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save...Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj građana, a patrijarh koji služi večernje u Hramu Svetog Save poručio je tom prilikom da je badnjak simbol velikog praznika...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.