Irinej bački: Nijedna odluka još nije doneta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2011, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej bački: Nijedna odluka još nije doneta

BEOGRAD -

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji je juče počeo redovno majsko zasedanje, još nije doneo nijednu odluku, a kada to bude učino, javnost će o njima biti obaveštena, rekao je danas vladika bački Irinej.

On je novinarima u Srpskoj patrijaršiji kazao da su predmeti raspoređeni po odborima i ličnostima koji će referisati kako bi, kako je rekao, Sabor mogao da o njima raspravlja i donosi meritorne odluke.

Vladika, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i portparol SPC, rekao je da će najvažnije teme biti raspravljanje direktno u plenumu i bez prethodnog analiziranja saborskih odbora.

Sabor, prema njegovim rečima, raspravlja o životu crkve u periodu između dva saborska zasedanja, a posebno u "pogledu delatnosti Svetog sinoda".

Episkop bački je najavio da će svakoga dana obaveštavati novinare o radu Sabora, a da će na kraju zasedanja biti održana konferencija za novinare.

Novinarima nije omogućeno postavljanje pitanja, a dnevni red Sabora nije saopšten.

Ovogodišnje majsko zasedanje Sabora izazvalo je veliku pažnju medija koji su danima uoči početka zasedanja najavljivali šta bi mogle biti teme tog najvišeg crkvenog tela, pozivajući se, pre svega, na najave koje je nedavno izneo patrijarh Irinej.

Vladika bački je juče, međutim, pozvao medije da ne špekulišu o radu Sabora jer, kako je rekao, niko od arhijereja, pa ni sam Patrijarh ne mogu unapred znati o čemu će Sabor odlučivati.

Uobičajeno Sabor zaseda dva puta godišnje, u proleće i u jesen. Majsko zasedanje je po pravilu duže od jesenjeg i na njemu se uobičajeno donose važnije odluke Crkve.

Koliko će trajati ovogodišnje majsko zasedanje nije moguće predvideti.

Analitičari religije predviđaju da "slučaj Artemije", možda, i neće biti tema ovog zasedanja zbog, kako kažu, toga što je izgubio na značaju nakon što je Crkva uvidela da njega i ne sledi veliki broj monaha.

Izvesno je, međutim, da će Sabor raspravljati o promenama članova Sinoda s obzirom na to da je mitropolitu Amfilohiju istekao mandat za članstvo u crkvenoj vladi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.