Irinej: Prevazići spor sa Vatikanom

Izvor: B92, 11.Okt.2012, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej: Prevazići spor sa Vatikanom

Beograd -- Patrijarh Irinej kaže da je krajnje vreme da se prevaziđu nepotrebne razlike koje SPC ima sa drugim hrišćanskim konfesijama, posebno sa Katoličkom crkvom.

Poglavar SPC se zalaže za dolazak pape u Srbiju.

Ukazavši na to da Hristos pred kraj svog života "moli da svi budemo zajedno", patrijarh je u intervjuu nedeljniku NIN istakao da i život na to ukazuje i, kako kaže, vodi nas da tražimo način da to učinimo, pogotovo sa katolicima.

Patrijarh >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatra da strah od susreta, od razgovora i drugačijeg mišljenja nije stav Crkve i da je strah od takve akcije protiv jevanđelja.

"Među nama i katolicima ima mnogo više zajedničkog nego različitog", kaže patrijarh i ističe da te suprotnosti nisu bile tako oštre od samog raskola, a produbile su se uglavnom od krstaških ratova, kada je opljačkan Jerusalim.

"Na kraju krajeva, i ako postoji ta razlika, hajde da vidimo ko je u pravu, odnosno da li iimamo dovoljno opravdanja u predanju u Svetom pismu, u životu crkve... To je naš zadatak", poručio je on.

Patrijarh je naveo da po pitanju dolaska pape u Srbiju nije u manjini jer, kako kaže, Crkva o tome nije ni glasala.

On je ponovio da misli da je obeležavanje Milanskog edikta 2013. godine istorijski događaj, primeren za susret svih predstavnika crkava posle toliko vremena koji bi baš u Nišu pokrenuli pitanje i temu "gde smo toliko godina od deobe, da vidimo gde smo u istoriji, da vidimo da li je ko i koliko skrenuo s puta".

Patrijarh je rekao da je reč o njegovom mišljenju s kojim je, kako kaže, možda čak i većina u Crkvi danas saglasna.

Postoje i ziloti, ravnitelji, koji "imaju znakove pobožnosti, ali su se sile njene odrekli", naveo je on citirajući apostola Pavla.

Patrijarh je, međutim, ponovio da postoje i drugi problemi zbog kojih bi papina poseta Srbiji mogla biti problematična, a kao primer je naveo bezbednost poglavara Rimokatoličke crkve, imajući u vidu bliska sećanja iz Drugog svetskog rata, ali i skorijih ratova koji su se događali na ovim prostorima.

Patrijarh je rekao da bi izvinjenje Katoličke crkve za zločin u Jasenovcu bio gest koji bi ulio nadu da se tako nesto nikada više neće ponoviti.

"Ipak, možda bi od izvinjenja kao čina korisnji bio dijalog i susret u kojem bi se pozabavili istorijom i potvrdili da su se tamo desili tragedija i zločin, a zločin je zločin, ma ko da ga čini", poručio je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh: Prevazići spor s Katoličkom crkvom

Izvor: Studio B, 11.Okt.2012

Patrijarh Irinej, koji se zalaže za dolazak pape u Srbiju, misli da je krajnje vreme da se prevaziđu mnogi sporovi koje SPC ima sa drugim hrišćanskim konfesijama, posebno sa Katoličkom crkvom. ..Ukazavši da Hristos pred kraj svog života "moli da svi budemo zajedno", patrijarh je u intervjuu nedeljniku...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.