Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Maj.2015, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranu ponovo prete sankcije UN

Šest svetskih sila SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija i Kina usaglasile su mehanizam o ponovnom uspostavljanju sankcija UN Iranu, ako ta zemlja ponovo prekrši odredbe budućeg nuklearnog sporazuma, čime su otklonile glavnu prepreku za dogovor s Teheranom pre krajnjeg roka 30. juna, saopštile su zapadne diplomate za Rojters.

Nuklearni pregovori Irana sa Grupom 5+1 počeli su krajem 2013. i usmereni su na postizanje sporazuma koji bi ublažio bojazan Zapada da Teheran >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Početkom aprila, Iran i velike sile postigle su dogovor o okvirnom sporazumu koji treba da bude finalizovan do kraja juna, a prema kome je Teheran u obavezi da značajno smanji broj centrifuga u zamenu za suspenziju sankcija.

SAD i evropski pregovarači žele da bilo kakvo ublažavanje sankcija UN uvedenih Iranu bude automatski povučeno, ako Teheran prekrši dogovor. Rusija i Kina tradicionalno odbijaju ovakve automatske mere, smatrajući ih kršenjem njihovog prava na veto, kao stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.