Iranskom diplomati 20 godina zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2021, 16:32

Iranskom diplomati 20 godina zatvora

Belgijski sud je danas iranskog diplomatu Asadolaha Asadija osudio na 20 godina zatvora zbog planiranja bombaškog napada na skup članova opozicione organizacije Nacionalni savet otpora Irana.

Napad je trebalo da bude izvršen 2018. godine u blizini Pariza, navodi Rojters.

To je prvo suđenje za terorizam u Evropi nekom službeniku iranske vlade od revolucije 1979. godine, kada je svrgnut šah Reza Pahlavi.

Asadi je bio treći savetnik u iranskoj ambasadi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Beču i uhapšen je u Nemačkoj, pre nego što je izručen Belgiji radi suđenja.

Francuske vlasti tvrde da je Asadi vodio mrežu iranskih obaveštajaca.

Asadi je u martu poručio da postoji mogućnost odmazde ukoliko bude osuđen.

Ministarstvo spoljnih poslova u Teheranu je prošlog meseca saopštilo da je narušen Asadijev diplomatski imunitet i da je žrtva klopke Zapada.

Belgijsko tužilaštvo je navelo da diplomata ne može posedovati imunitet od zločina i da je Iran odgovoran za nešto što se moglo pretvoriti u pokolj.

Tvrdi se da je Asadi eksploziv doneo komercijalnim letom od Teherana do Beča.

Na skupu u blizini Pariza, gde je trebalo da bude organizovan napad, je govorio Rudi Džulijani, advokat tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, uz prisustvo diplomata iz više zemalja.

Pored Asadija, kao saučesnici su osuđena trojica Iranaca – na 15, 17 i 18 godina zatvora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Nelegalna kazna iranskom diplomati"

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Feb.2021

Iran snažno osuđuje odluku belgijskog suda da kazni zatvorom iranskog diplomatu zbog planiranja bombaškog napada, rekao je danas portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.