Iranski film Taksi dobitnik Zlatnog medveda

Izvor: Radio 021, 15.Feb.2015, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranski film Taksi dobitnik Zlatnog medveda

Film "Taksi" iranskog reditelja Džafara Panahija dobio je Zlatnog medveda 65. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu - Berlinale, dok je Panahiju zabranjeno da radi u svojoj zemlji i da putuje u inostranstvo.

Njegova priča o iranskog društvu kroz avanture jednog taksiste, doživela je ovacije na festivalu koji je poznat po pažnji prema političkim temama.

"Ograničenja često primoravaju umetnika da još bolje radi ali te granice umeju ponekad da budu toliko represivne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da unište projekat ili dušu umetnika. Umesto da dozvoli takvo uništavanje Panahi je napisao ljubavno pismo kinematografiji", rekao je predsednik žirija, američki reditelj Daren Aronofski.

Nagradu je, umesto reditelja, primila njegova nećaka Hana Saidi. Žiri je dodelio dva Srebrna medveda za najbolju režiju - rumunskom reditelju Raduu Židu za crno-beli film "Aferim" i Poljakinji Malgorzati Šumovskoj za film "Body".

Glumica Šarlota Rempling dobila je Srebrnog medveda za najbolju žensku ulogu za film "45 godina", a glumac Tom Kortni nagradu za najbolju mušku ulogu u istom filmom. Gran pri žirija osvojio je čilenaski reditelj Pablo Laren za film "El Club".

"Nasty Baby" Čileanca Sebastijana Silve proglašen je najboljim filmom na Međunarodnom filmskom festivalu - Berlinale u konkurenciji ostvarenja koja za temu imaju homoseksualnost.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.