Iranci razmišljali o nuklearnom oružju tokom rata s Irakom

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Okt.2015, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranci razmišljali o nuklearnom oružju tokom rata s Irakom

TEHERAN - Iran provodi dogovor postignut u julu sa svjetskim silama čija je svrha suzbijanje nuklearnog programa kako bi se smanjili strahovi zapadnih zemalja da će ova zemlja napraviti atomsku bombu.

Tokom pregovora Iran je tvrdio da je svrha nuklearnog programa isključivo mirnodopska. Međutim, u intervjuu za iranski časopis posvećen nuklearnim temama, bivši iranski predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani je rekao da su zvaničnici razmišljali o zastrašujućoj sposobnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nuklearnog programa kada je on pokrenut, ali je ustrajao na tome da se to nije nikad ostvarilo.

"Kada je program pokrenut bili smo u ratu. Smatrali smo da treba imati mogućnost uzvraćanja u slučaju da neprijatelj upotrijebi nuklearno oružje. To je bilo naše razmišljanje, ali nikada nije postalo realnost", rekao je Rafsandžani u intervjuu koji je objavila državna novinska agencija IRNA u utorak.

Iran se borio u razornom osmogodišnjem ratu protiv Iraka osamdesetih. Sadam Husein je imao nuklearni program za vrijeme rata. On nikad nije razvio nuklearno oružje ali je upotrijebio hemijsko oružje kasnije u ratu.

"Naša osnovna doktrina je uvijek mirnodopski nuklearni program, ali nikad nas ne napušta misao da ako bismo jednoga dana bili ugroženi i ako bi bilo nužno, morali bismo biti sposobni ići drugim putem", rekao je Rafsandžani.

On je dodao da je putovao u Pakistan kako bi se sastao s Abdulom Kadirom Kanom, autorom pakistanskog programa nuklearnog oružja, koji je kasnije pomogao Sjevernoj Koreji da razvije bombu, ali da se ipak s njim nije uspio sastati.

Kan je bio u središtu velikog skandala oko širenja nuklearnog naoružanja 2004. kad je priznao da je prodavao nuklearne tajne Iranu, Sjevernoj Koreji i Libiji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.