Iran testira sistem protivvazdušne odbrane

Izvor: Blic, 12.Nov.2012, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran testira sistem protivvazdušne odbrane

Vojska Irana sprema se da testira novi sistem protivvazdušne odbrane, u vreme kad rastu tenzije u odnosima Zapada i Irana u vezi sa nuklearnim programom te zemlje zbog sumnje da ga Teheran koristi za proizvodnju atomske bombe, objavila je danas iranska državna televizija.

Šef iranske protivavionske odbrane general Farzad Esmaili rekao je da je novi sistem zemlja-vazduh nazvan "mersad" (zaseda) sposoban da "uhvati" leteću metu udaljenu 80 kilometara i da je pogodi kada se približi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na 45 km. Protiv mete se dejstvuje projektilima iranske proizvodnje "šahin" (soko).

Televizija navodi da će sistem biti testiran tokom vojne vežbe koja je u toku, a počela je prošle sedmice. U jednonedeljnoj vežbi učestvuju iranski ratni avioni, bespilotne letelice i oko 8.000 vojnika. Vežba se održava u skoro čitavom istočnom delu Irana.

Tokom manevra biće isproban i protivavionski i antiraketni sistem S-200, ruske proizvodnje, koji je prvi put prikazan u septembru.

Na manevrima je danas predstavljeno vozilo koje može da ide po kopnu i po vodi. Naziv mu je "tondar" (grom), a može da ispaljuje projektile i lansira bespilotne letelice, javila je televizija.

Povezane vesti: Izrael umalo napao Iran 2010. Peres u poseti Moskvi Barak: Iran uzmakao od ambicija da napravi bombu Počela najveća vojna vežba Izraela i SAD – Surov izazov 2012. Iran smanjuje uvoz robe

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.