Iran brani Karlu Bruni

Izvor: RTS, 31.Avg.2010, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran brani Karlu Bruni

Blada Irana ne odobrava uvrede koje su pojedini iranski mediji uputili supruzi francuskog predsednika Nikole Sarkozija Karli Bruni, saopšteno iranskog ministarstva spoljnih poslova.

Od uvreda koje je ultrakonzervativni dnevnik "Kajhan" uputio prvoj dami Francuske Karli Bruni, vlada u Iranu se ograđuje i ne odobravaih, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast.

Dnevnik je Brunijevu nazvao "prostitutkom", zbog njenog privatnog života >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je ocenjen kao "nemoralan", pošto je supruga francuskog predsednika nedavno stala u odbranu Iranke Sakineh Mohamadi Aštijani, osuđene na smrt kamenovanjem zbog preljube.

"Islamska Republika ne odobrava uvrede upućene zvaničnicima drugih država", rekao je Mehmanparast.

"Očekujem da svi mediji obrate pažnju. Mogu da kritikuju neprijateljsku politiku određenih država ili ponašanje zvaničnika drugih država i izraze naš protest, ali da ne koriste uvrede. To nije u redu", rekao je Mehmanparast.

Sakineh Mohamadi Aštijani (43) osuđena je na smrt kamenovanjem zbog preljube i organizovanja ubistva supruga.

Karla Bruni-Sarkozi istakla je u otvorenom pismu javnosti 23. avgusta da "Francuska neće napustiti "Sakineh Mohamadi-Aštijani.

Više zapadnih zemalja oštro je kritikovalo Iran zbog takve presude, a visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton krajem nedelje najavila je jedinstvenu akciju Unije o tome.

Iranske vlasti suspendovale su odluku o izvršenju smrtne kazne kamenovanjem i navele da bi ona mogla da bude izvršena na drugi način. Nova odluka pravosudnih vlasti još nije saopštena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.