Iran: Oslobođeno 10 američkih mornara

Izvor: VOA, 13.Jan.2016, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Oslobođeno 10 američkih mornara

Pentagon navodi da nema indikacija da su devet muškaraca i jedna žena povređeni dok su bili u iranskom zatvoru.

Sjedinjene Države su potvrdile da je Iran oslobodio 10 američkih mornara u sredu, dan nakon što su bili zatočeni kada su skrenuli u iranske teritorijalne vode.

Desetoro mornara bili su na dva mala broda u Persijskom zalivu između Kuvajta i Bahreina kada su izgubili vezu sa američkom vojnom komandom. Američki zvaničnici su rekli da su pripadnici iranske >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Revolucionarne garde pokupili mornare u blizini ostrva Farsi, a očekuje se da će danas biti prebačeni na američki brod u tom regionu..

Pentagon navodi da su ista dva broda danas napustila ostrvo Farsi pre nego što su pripadnici iranske grade odveli američke mornare na obalu avionom iranske mornarice. Mornari su proveli noć u iranskoj bazi na ostrvu Farsi. Izvori iranske Revolcionarne garde kažu da su mornari skrenuli u iranske vode zbog pokvarenog navigacionog sistema.

Američki sekretar za odbranu Eš Karter je pozdravio oslobađanje mornara.

“Drago mi je da su deset američkih mornara napustili Iran i sada su ponovo u američkim rukama. Želim da se zahvalim lično državnom sekretaru Džonu Keriju za njegov diplomatski angažman sa Iranom da se obezbedi brzi povratak naših mornara. Širom sveta, američka mornarica rutinski pruža pomoć stranim mornara u nevolji i cenimo blagovremeni način na koji je ova situacija rešena", navodi se u saopštenju sekretara Kartera.

Revolucionarna garda jutros je saopštila da je Teheran zatražio od SAD izvinjenje nakon što su iranske vlasti juče zadržale američke mornare i njihova dva mala patrolna broda. Takođe se navodi da su mornari pušteni pošto se Vašington izvinio i dao uveravanja da se takav incident neće ponoviti.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.