Iran: Optuženo 20 optuženih za terorizam

Izvor: B92, 04.Avg.2016, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Optuženo 20 optuženih za terorizam

Teheran -- Iranske vlasti obesile su 20 članova sunitske grupe za koju tvrde da je teroristička na osnovu optužbi za ubijanje i ugrožavanje državne bezbednosti.

Reč je o jednom od najvećih masovnih pogubljenja u Islamskoj Republici, navodi "Figaro".

Dvadeset optuženika je pogubljeno u utorak, saopštio je generalni tužilac Muhamed Džavad Montazeri na državnoj televiziji IRIB, ne precizirajući koje su oni nacionalnosti niti gde su pogubljeni.

"Počinili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su zločine, ubijali žene i decu, izazivali uništenja, delovali protiv nacionalne bezbednosti i ubijali sunitske verske poglavare u kurdskim oblastima", rekao je on.

Iransko Ministarstvo informisanja juče je saopštilo da je zabeleženo 24 slučaja oružanih napada, eksplozija bombi i krađa od 2009. do 2012, godine, koje je počinila grupa "Tavhid i Džihad", na zapadu Irana.

U saopštenju se navodi da su 102 člana te grupe identifikovana, dok su drugi ubijeni u sukobima s policijom, a neki su uhapšeni, pri čemu su pojedini osuđeni na smrt, a drugi na zatvorske kazne.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.