Iran: Novac za krv isti za žene i muškarce

Izvor: B92, 15.Mar.2016, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: "Novac za krv" isti za žene i muškarce

Dubai -- Iranski Savet čuvara Ustava odobrio je zakon po kome će se za žene žrtve saobraćajnih nesreća plaćati ista odšteta kao i za muškarce.

Zakonski predlog kojim se osiguravajuće kompanije obavezuju da odštetu za žrtve saobraćajnih nesreća isplaćuju bez obzira na njihov pol, verovatno će biti usvojen narednih nedelja.

Taj potez smatra se još jednim korakom ka jednakosti polova u toj konzervativnoj islamskoj državi.

Savet čuvara je 12-člano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << telo koje treba da obezbedi da zakoni budu usklađeni sa šerijatskim pravom. Sličan zakon koji je 2008. godine prošao u parlamentu, nije dobio odobrenje Saveta.

"Novac za krv", kako nazivaju odštetu u slučaju nagodbe za porodicu poginulog u saobraćajnoj nesreći, sada se predviđa i u slučaju da je žrtva žena, ali samo polovina iznosa koji je predviđen za poginulog muškarca.

Manji iznos za žene u skladu je sa većinom škola islamskog prava.

Standardni iznos takve sume za muškarce je oko 50.000 dolara u slučaju smrti, bilo namerne ili slučajne. Iznos za povrede varira prema težini povrede.

Ukoliko poginuli pripada nepriznatoj verskoj manjini ili je bio ateista, takva obaveza ne postoji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.