Iran: Izdat sudski nalog za zaplenu američkog tankera

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 10:37

Iran: Izdat sudski nalog za zaplenu američkog tankera

Iran je danas saopštio da ima sudski nalog za zaplenu američkog tankera, nakon sudara sa iranskim brodom u vodama Omanskog zaliva.

Naftni tanker "Ričmond vojadžer", koji je plovio pod zastavom Bahama, sudario se u sredu sa iranskim brodom i iranska mornarica je imala sudski nalog kako bi ga zaplenila, saopštio je Pomorski centar za potragu i spasavanje iz iranske provincije Hormozgan za zvaničnu novinsku agenciju IRINN.

Agencija je prenela da se "Ričmond vojadžer" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudario sa iranskim brodom sa sedam članova posade, pri čemu je povređeno pet osoba i izazvana poplava na brodu, a da se tanker nije zaustavio posle incidenta.

Vlasnik iranskog broda je tada zatražio da tanker bude zaplenjen, javila je je iranska agencija, preneo je Rojters. Američka mornarica saopštila je da je poslala razarač sa vođenim projektilima da odgovori na poziv u pomoć sa "Ričmond vojadžera" kod obala Omana u međunarodnim vodama.

Mornarica je navela da su iranske vlasti tražile da se tanker zaustavi i otvorile vatru, ali da se brod iranske mornarice udaljio kada je stigao američki razarač. Američka naftna kompanija "Ševron" (Chevron), koja upravlja tankerom, saopštila je da je posada bezbedna i da brod normalno funkcioniše.

"Iranska mornarica je pokušala da zapleni komercijalne tankere koji legalno prolaze kroz međunarodne vode. Američka mornarica je odmah reagovala i to sprečila", izjavio je Tim Hokins, portparol američke Pete flote.

On je rekao da pucnjava koja je bila usmerena na drugi brod nije izazvala žrtve, niti veću štetu. Kompanija "Ambrej" (Ambrey), lider u pomorskim uslugama, saopštila je da je plovilo na koje je pucano bio tanker pod zastavom Bahama, u vlasništvu Grčke, kojim upravljaju državljani SAD i koji je prevozio sirovu naftu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Singapur.

Rečeno je da se pucnjava dogodila 28 nautičkih milja severoistočno od Maskata, prestonice Omana. Američka mornarica podseća da je Iran zaplenio najmanje pet komercijalnih brodova u poslednje dve godine i da je uznemiravao nekoliko drugih.

Mnogi incidenti su se dogodili u Ormuskom moreuzu i oko njega, uskom ušću Persijskog zaliva kroz koje prolazi 20 odsto sve sirove nafte.

Američka mornarica je ranije reagovala na incident koji je uključivao naftni tanker TRF Mos pod zastavom Maršalskih ostrva u istom regionu. Iran je zaplenio dva naftna tankera za nedelju dana pre nešto više od mesec dana, saopštila je američka mornarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.