Irak je ilustracija propasti politike SAD-a i Velike Britanije

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jun.2014, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Irak je ilustracija propasti politike SAD-a i Velike Britanije"

Rusija je zabrinuta zbog nemira u Iraku koji ugrožavaju teritorijalni integritet te zemlje, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenose ruske agencije.

Rusiju brine situacija u Iraku: Sergej Lavrov

 

"Zabrinuti smo zbog onoga što se dešava u Iraku. Doveden je u pitanje teritorijalni integritet Iraka", rekao je Lavrov.

 

Događaji u Iraku rezultat su akcija koje su preduzele Velika Britanija i SAD, a situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je izmakla kontroli, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

 

"Ono što se dešava u Iraku je ilustracija potpune propasti avanture u koju su se upustile SAD i Velika Britanija, što je omogućilo da situacija sasvim izmakne kontroli", rekao je Lavrov.

 

On je dodao da je britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg "ciničan" kada kaže da su događaji u Iraku ilustracija rasta terorizma u regionu zato što nema pomirenja u Siriji.

 

"Izražavamo solidarnost sa iračkim vlastima, iračkim narodom koji treba da uspostavi mir i bezbjednost u svojoj zemlji, ali akcije naših zapadnih partnera postavljaju mnogo pitanja", rekao je Lavrov.

 

Sunitski pobunjenici zauzeli su juče grad Tikrit i zatvorili najveću rafineriju u zemlji, nakon što su pre dva dana preuzeli kontrolu nad Mosulom, iz kojeg su potisnuli državne snage bezbednosti.

 

Posle toga su najavili da će krenuti na Bagdad.

 

U međuvremenu su kurdske snage preuzele punu kontrolu nad naftnim centrom Kirkukom, a iračka vojska se povukla i iz ovog grada.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Lavrov: Za stanje u Iraku krivi SAD i Britanija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jun.2014

Rusija je danas izrazila zabrinutost zbog situacije u Iraku, gde su islamski ekstremisti zauzeli dva grada, i ocenila da je ona rezultat akcija SAD i Britanije. "To je ilustracija potpunog neuspeha avanture koju su započele SAD i Britanija i sada je situacija potpuno izmakla kontroli", izjavio je ruski...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.