Irak: Demonstranti upali u parlament

Izvor: B92, 30.Jul.2022, 17:10

Irak: Demonstranti upali u parlament

Hiljade sledbenika uticajnog šiitskog sveštenika Muktade al-Sadra upali su danas u irački parlament, po drugi put ove nedelje.

Protestujući protiv formiranja naredne vlade sačinjene od pro-iranskih političkih grupa.

Iračke snage bezbednosti prvobitno su upotrebile suzavac i zvučne bombe u pokušaju da rasteraju demonstrante i tom prilikom je povređeno više osoba, preneo je AP.

Kada su ušli unutra, demonstranti su započeli nenasilni protest i saopštili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se neće razići dok im se ne odgovori na zahteve.

Kako je broj demontranata u parlamentu rastao, policija se povlačila.

Očekivana sednica parlamenta danas nije održana i nije bilo poslanika u sali.

Ministarstvo zdravlja je kasno popodne saopštilo da je u sukobima povređeno oko 125 ljudi - 100 demonstranata i 25 pripadnika snaga bezbednosti.

Al-Sadrova partija je napustila razgovore o formiranju vlade u junu, nakon čega je rivalska Alijansa koordinacionog okvira dobila većinu potrebnu za formiranje vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Demonstranti upali u irački parlament

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jul.2022

BAGDAD - Hiljade sljedbenika uticajnog šiitskog sveštenika Muktade al-Sadra upali su danas u irački parlament, po drugi put ove nedjelje, protestujući protiv formiranja naredne vlade sačinjene od pro-iranskih političkih grupa.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.