Investitori iz Rusije i Holandije na Zlatiboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2010, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investitori iz Rusije i Holandije na Zlatiboru

ZLATIBOR -

Bez obzira na ekonomsku krizu koja je pogodila ostale delove Srbije, na Zlatiboru nisu zastale investicije, ni domaće ni inostrane - pojavili su se investitori iz Rusije i Holandije koji nameravaju da grade turističke objekte, izjavio je Tanjugu direktor Turističke organizacije Zlatibora Arsen Đurić.

On je naveo da su investitori iz Rusije kupili 18 hektara zemljišta, sa ciljem da naprave jedno rusko naselje, sa 200 kompletno opremjenih kuća, sa svim neophodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sadržajima za funkcionisanje takvog naselja.

Tu su i investitori iz Holandije koji su kupili više od 40 hektara zemljišta i žele da prave jedan veliki turistički kompleks, a izgradnja treba da počne krajem ove i početkom naredne godine.

Đurić je istakao da "tako možemo očekivati više turista iz tih zemlja, jer je očigledno da su investitori Zlatibor prepoznali kao atraktivno mesto i kad završe izgradnju, svakako će se truditi da dovedu i goste iz svojih zemalja, što će značajno popraviti rejting destinacije".

On je dodao da na Zlatiboru i sada ima stranaca, ali su to uglavnom sportski klubovi koji dolaze na pripreme iz čitave Evrope i Afrike. Više od 20 klubova iz inostranstva dolazi svake godine, dok broj individualnih stranih gostiju nije preterano veliki, ali iz godine u godinu sve ih je više. Đurić je napomenuo da tu ne računa na goste iz bivših jugoslovenskih republika, koji zaista masovno dolaze na Zlatibor.

Prema njegovim rečima, vrlo su aktivni i domaći privatni investitori. Sada se na Zlatiboru grade dva nova hotela visoke kategorije, hotel "Tornik" čiji je investitor "Pionir" iz Subotice i "Ruža vetrova" čiji je investitor "Hemel" iz Jagodine.

Takođe se potpuno rekonstruišu dva hotela - "Dunav" i "Olimp" koji ovih dana treba da počnu sa radom, a posebno raduje da sve više stranaca dolazi na Zlatibor sa ciljem da tu investira u turističke kapacitete.

Stručni saradnik zlatiborske turističke organizacije navodi da Zlatibor ima blagu klimu i više od 2.000 sunčanih sati godišnje, što je vrlo pogodno i za decu i starije osobe. Ta klima omogućuje aktivan odmor -ribolov u brojnim rečicama ili šetnje kroz šume crnog i belog bora i sakupljanje lekovitog bilja.

Turistima se, pored šetnji nudi i paraglajding, jahanje, razgledanja džipom, razni izleti, a tu su i manifestacije, kao što su Zlatiborsko leto, koje je u toku i Sabor trubača od 23. do 25. jula, koji predstavlja kvalifikacije za Sabor u Guči.

Prema njegovim rečima turistima će u toku leta biti na raspolaganju i šestosedna žičara Skijaškog centra "Tornik", kojom mogu da krenu u panoramsko razgledanje.

On je podsetio da Zlatibor ima turističku tradiciju dugu 117 godina i napomenuo da sada planinu poseti oko 250.000 gostiju godišnje, koji ostvare oko jedan milion noćenja.

Zlatibor je poznat po specijalnoj bolnici za lečenje štitne žlezde "Čigota", koji raspolaže sa 350 kreveta, a prema rečima direktora prodaje Mihaila Trnavčevića, počeli su da pristižu na lečenje i gosti iz Rusije na svakih 15 dana.

"Čigota " je poznata i po programu za lečenje gojaznosti, kroz koji je za 21 godinu prošlo 35.000 ljudi, a od prošle godine napravljen je specijalni za decu id 12 do 18 godina "Čigotica".

Inače i taj objekat svake godine dolaze i sportisti na pripreme, a organizuje i razne seminare i kongrese, a sa ciljem da poveća kongresni kapacitet udružio se sa hotelima "Palisad" i "Mona" i sprotskim centorm "Vai Tai", tako da sada mogu da ugoste 1.300 delagata.

Polupansion u "Čigoti" iznosi 3.000 dinara, a rasprodat je za narednih pet meseci.

U najpoznatijem hotelu "Palisad" obnovljeni su kuhinja, deo B i recepcija, a izgrađeni si i sportski tereni sa prirodnom i veštačkom travom, tako da je već 10 fudbalskih ekipa najavilo dolazak na prirpeme.

Polupansion u tom hotelu iznosi od 2.900 do 3.700 dinara, a ko ostane najmanje pet dana dobija popust od 10 odsto, a za decu od 30 do 50 odsto, s tom što je za decu do pet godina besplatno.

U hotelu "Mona" kažu da su ove godine imali veću popunjenost nego prošle godine za pet odsto, a za prvih pet meseci ona je iznosila 67 procenata. Od ukupnog broja gostiju 42 odsto čine stalni gosti, koji imaju posebne povlastice. Predviđeni su popusti za goste koji ostanu četiri i vise dana, a za decu do sedam godina boravak je besplatan.

Polupansion u konačištu Turističke organizacije Zlatibora iznosi od 1.830 do 2.200 dinara, a za decu do sedam godina je besplatno. Cena polupansiona u hotelu "Vis" je 2.700, "Olimpu" 3.600, "Prezidentu" 3.010, studentskom oporavilištu "Ratko Mitrović" 2.250, Nacionalnoj kući "Satelit" 3.800, a konačištu "Braća Sekulić" 2.000 dinara.

U privatnim kućama zlatiborskih sela Gostilje, Rožanstvo, Sirogojno, Tripkova i Kriva Reka cena pansiona je od 1.200 do 2.000 dinara, a noćenje od 400 do 700.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.