Izvor: Blic, 03.Avg.2009, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interpol još nije raspisao poternicu za Abu Hamzom

Interpol Bosne i Hercegovine nije raspisao međunarodnu poternicu za Tunižaninom Karajem Kamelom bin Alijem, ni sedam dana nakon što je utvrđeno da je pobegao iz zeničkog zatvora, u kojem je izdržavao višegodišnju kaznu, potvrdila je Uprava policije MUP-a Federacije BiH.



Bin Ali, poznatiji kao Abu Hamza, u prošli ponedeljak je trebalo da se vratiti sa odmora u zenički KPZ, ali to nije uradio, pa je ustanovljeno da je u bekstvu.

"Federalna uprava policije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je samo obavestila Interpol o bekstvu Kamela, ali Federalna uprava policije ne može uputiti zahtev za raspisivanje poternice već to treba da urade uprava zatvora i sud", objasnio je šef Odseka za odnose s javnošću Federalne uprave policije Ćamil Kreso banjalučkim "Nezavisnim novinama".

Direktor KPZ Zenica juče nije bio dostupan da odgovori da li je i kada Uredu Interpola u BiH poslao zahtev za raspisivanje poternice za Abu Hamzom.

Vršilac dužnosti ministra bezbednosti BiH Mijo Krešić izjavio je banjalučkom listu da će Interpol BiH raspisati poternicu u roku od pet minuta, čim dobije zahev od nadležne policijiske agencije ili pravosudne ustanove.

Hrvatska i Srbija su neposredno nakon saznanja o bekstvu Bin Alija raspisale za njim međunarodne poternice.

Bin Ali, koji predstavlja opasnost za nacionalnu bezbednost BiH i kojem je ranije oduzeto državljanstvo BiH, pušten je 3. jula na godišnji odmor iz KPZ Zenica, u koji je trebalo da se vrati 27. jula.

Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH saopštila je da je 22. jula obavestila policiju o njegovoj nameri da pobegne.

Abu Hamza se smatra jednim od poznatih imena u svetu terorizma, a na zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine i deset meseci osuđen je zbog nasilničkog ponašanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.