Integrisano upravljanje granicom - kapitalan reformski projekat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Integrisano upravljanje granicom - kapitalan reformski projekat

BEOGRAD - Srbija, Austrija i Mađarska su danas počele sprovođenje zajedničkog projekta integrisanog upravljanja granicom Srbije, čiji je cilj slobodniji protok ljudi i roba preko granice, uz sprečavanje kriminala.

Vrednost projekta je 1,6 miliona evra i finansira ga EU, a korisnici projekta su ministarstva unutrašnjih poslova, finansija i poljoprivrede i šumarstva.

"Integrisano upravljanje granicom znači pojačanu saradnju granične policije, carine, veterinarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << inspekcije i fitosanitarne službe. Ta saradnja, međutim, nije dovoljna, nego je potrebno poboljšati zakonski okvir da bi se izbegla preklapanja kakva postoje u Srbiji", rekao je šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer.

Tri izazova za 18 meseci

Dežer je na konferenciji "Implementacija Strategije integrisanog upravljanja granicom u Srbiji", održanoj u Palati Srbija, u Beogradu, ukazao da je to pitanje jedno od najvažnijih zbog "nedavne istorije regiona" i nastojanja Srbije za ukidanje viza za putovanje njenih državljana u zemlje "šengenske zone".

"Projekat će tokom 18 meseci imati tri izazova: utvrđivanje onoga što nedostaje graničnim službama, prilagođavanje zakonske regulative i obuka službenika. Nadam se da će se Srbija približiti stanju koje danas vlada na evropskim granicama", rekao je Dežer.

Dodao je da će austrijski i mađarski službenici sarađivati sa kolegama iz Srbije, prenositi im iskustva i obučavati ih.

Nije opremanje graničnih prelaza

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao da je integrisano upravljanje granicom jedan od kapitalnih reformskih projekata MUP-a i "ogroman korak" ka integraciji Srbije u evropske strukture.

"Primenom integrisanog upravljanja granicom biće stvoreni preduslovi za saradnju graničnih službi zemalja regiona, što će doprineti i efikasnijoj borbi protiv kriminala", rekao je Dačić.

Dežer je podsetio da je EU, za granične službe u Srbiji, do sada dala ukupno 27 miliona evra i da je predviđeno još 14 miliona evra i pomoć za rekonstrukciju graničnih prelaza Horgoš, Batrovci i Preševo.

Načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije Nenad Banović je rekao da projektom čije je sprovođenje danas počelo, nije predviđeno tehničko opremanja graničnih prelaza.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.