Inspekcija zatvorila četiri gradilišta puteva

Izvor: RTS, 12.Sep.2014, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija zatvorila četiri gradilišta puteva

Inspekcija rada zabranila je danas rad na četiri gradilišta posle kontrole 37 poslodavaca na koridorima 10 i 11, i na magistralnom putu M 1/11. Inspekcija je podnela 28 prekršajnih prijava i 27 rešenja za otklanjanje nedostataka.

U oblasti radnih odnosa najviše prekršajnih prijava podneto je zbog angažovanja radnika bez zaključenog ugovora o radu - rada na "crno", navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, koje prenosi Beta.

Na jednom gradilištu zatečena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su i 22 strana državljana koji su radili bez radne dozvole.

Kako se navodi u saopštenju, prilikom nadzora utvrđeno je da pojedini poslodavci ne primenjuju propisane mere bezbednosti i zaštite na radu, ali i da deo zaposlenih ne koristi sredstva za ličnu zaštitu koja im je poslodavac dao.

"Zbog toga je Inspekcija rada na gradilištu u Nišu podnela 15 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv zaposlenih.

Propisana novčana kazna za taj prekršaj je 10.000 do 20.000 dinara", ukazuje se u saopštenju.

Utvrđeno je da "zaposleni nisu osposobljeni za bezbedan i zdrav rad, ni za pružanje prve pomoći, ne postoji stručni nadzor opreme za rad, a ni propisana uputstva za upotrebu i bezbedan rad (dizalice, mašine za malterisanje), skele su postavljene bez propisane tehničke dokumentacije i na njima nema zaštitne ograde, nije donet akt o proceni rizika na radnom mestu".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kazne za nesavesne građevince

Izvor: B92, 12.Sep.2014

Inspekcija rada je posle kontrole 37 poslodavaca zabranila rad na 4 gradilišta, podnela 28 prekršajnih prijava i 27 rešenja za otklanjanje nedostataka...Minsitarstvo rada saopštava da su obuhvaćeni oni koji izvode radove na gradilištima visokogradnje i niskogradnje na Koridoru 10, Koridoru 11 i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.