Inspekcija proverava štandove sa hranom u Smederevu

Izvor: Press, 10.Sep.2013, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija proverava štandove sa hranom u Smederevu

Avramovićeva je rekla da su nadležne inspekcije proveravale štandove sa hranom koja se prodaje na "Smederevskoj jeseni", koja se tradicionalno tokom septembra održava u gradu.

Prema njenim rečima, niko sa sigurnošću ne može da potvrdi da li je uzrok trovanja neispravna hrana koja se prodavala na štandovima i tezgama te manifestacije.

Avramovićeva je kazala da su "Smederevske jeseni" ozbiljna manifestacija i da ne bi "smelo da se provuče neka greška, neka >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << manjkavost ili nedostatak u radu".

"Ono što sam ja od njih saznala je da su uzorkovali hranu i da je sve uredu i da ne možemo sada zaista govoriti da je epidemija nastala od neke hrane ili sa nekog punkta", dodala je ona i poručila da se čekaju bakteriološke analize.

"Moramo da budemo sigurni", preneo je B92.

Inače, tokom dana u smederevsku bolnicu primljeno je ukupno 48 pacijenata zbog simptoma trovanja hranom, izjavio je ranije Tanjugu direktor Bolnice u Smederevu Goran Kuljanin.

U toku jučerašnjeg dana u urgentno-prijemni blok primljena su 24 pacijenta sa kliničkim znacima muke, povraćanja i proliva, rekao je Kuljanin.

Na odeljenje za infektivne bolesti u toku prošlog dana primljeno je 10 pacijenata, a od toga je četvoro jutros otpušteno kući i u toku prepodneva primljeno je četvoro novih pacijenata, naveo je Kuljanin.

Na dečje odeljenje juče je primljeno ukupno 16 pacijenata sa sličnim tegobama. Otpušteno je juče četvoro, a novih četvoro je primljeno na dečjem odeljenju, naveo je Kuljanin.

Na ginekologiji primljene su dve trudnice sa sličnom simptomatologijom i one će u toku dana verovatno biti otpuštene kući, kazao je Kuljanin i dodao da u urgentno-prijemni blok od jutros niko novi nije primljen.

Kuljanin je naveo da su se tegobe javljale kod najvećeg broja pacijenata posle konzumiranja pljeskavica i to na više mesta u gradu i dodao da je dvoje njih jelo i picu.

O ovome su, kazao je Kuljanin obavešteni epidemiolozi i sanitarni inspektori i dodao da će biti utvrđeno da li je reč o stafilokoknoj intoksikaciji ili salmoneli ili nekom mešanom obliku.

Prema njegovim rečima, nije tačan podatak da se zbog simptoma trovanja hranom, kako su izvestili pojedini mediji, od juče u smederevsku bolnicu javilo 180 pacijenata, od kojih je 60-ak zadržano na posmatranju, jer je taj broj znatno manji.

Kuljanin je dodao da ne može da kaže koliko je primljeno u Domu zdravlja u dečiji i školski dispanzer, jer te ustanove nisu pod njegovom jurisdikcijom.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.