Inicijativa HR i Srbije da nađu nestale pred krahom

Izvor: B92, 16.Okt.2018, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Inicijativa HR i Srbije da nađu nestale pred krahom"

Hrvatski "Telegram" piše da je inicijativa Hrvatske i Srbije da konačno nađu nestale je pred krahom jer su se, kako saznaju, upetljali branitelji.

Prošlo je više od mesec dana od prvog službenog sastanka Ivice Vrkića, poverenika predsednice Republike Hrvatske za nestale u Domovinskom ratu i Verana Matića, specijalnog izaslanika predsednika Republike Srbije za pitanja nestalih.

Od 4. septembra, kada su se sreli u Osijeku, njihova misija kao da stoji na mrtvoj tački, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi "Telegram".

Doduše i Matić i Vrkić imali su niz kontakata s osobama i institucijama koje bi mogle pomoći u rešavanje jednog od najtežih tereta ostalih nakon rata: pronalaženja posmrtnih ostataka nestalih osoba, na obe strane.

Problem je čini se, nastao onde gde se možda najmanje očekivao: u Poverenstvu Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe, koje predvodi pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, dodaje se u tekstu.

Onde, naime, vlada nezadovoljstvo što je predsednica Republike, Kolinda Grabar Kitarović postavila svog poverenika za rešavanje tog humanitarnog pitanja, jer smatraju da je to problem kojim se isključivo treba baviti Vladino poverenstvo. Takođe, smatraju onde, kako ni Vrkić ni Matić ne mogu biti partneri poverenstvu u tom poslu, već da je isključivi sugovornik poverenstva hrvatske Vlade, kad su u pitanju nestali, Komisija Vlade Republike Srbije za nestala lica. Nju predvodi Veljko Odalović, piše u tekstu.

Očito, na Pantovčaku nisu bili zadovoljni brzinom kojom se rešava taj problem, duboko traumatičan za porodice žrtava, koje ni 23 godina nakon završetka rata, još ne znaju gde se nalaze posmrtni ostaci njihovih najmilijih. Kao što je poznato, Hrvatska još uvek traži 1952 osobe, pa je inicijativa predsednice Republike da se ubrza i intenzivira njihov pronalazak, sasvim razumljiva. Predsednica Grabar Kitarović zato je imenovala Vrkića poverenikom za nestale u Domovinskom ratu.

Vrkića je primio srpski predsednik Aleksandar Vučić i obećao punu podršku i spremnost Srbije da se pitanje nestalih osoba i pronalaženje i identifikovanje njihovih posmrtnih ostataka maksimalno ubrza. Nedugo zatim Vučić je imenovao Verana Matića svojim specijalnim izaslanikom za pitanja nestalih.Potom su se sastali Vrkić i Matić i najavili kako kreću s poslom.

Ali, tada je, izgleda, došlo do opstrukcije. Bilo je najavljeno da će predsednica Republike Hrvatske primiti Verana Matića, ali do tog susreta još uvek nije došlo. Čini se da pre toga Pantovčak želi rešiti problem koji se pojavio, a to je naravno moguće samo u saradnji s Banskim Dvorima, tačnije Ministarstvom hrvatskih branitelja, čiji pomoćnik, Stjepan Sučić, predvodi poverenstvo za zatočene i nestale, navodi "Telegram".

Naime, kako "Telegram" nezvanično saznaje, na nedavnom skupu u Sarajevu, početkom ovog meseca, koji je organizovala Balkanska istraživačka mreža (BIRN), a na kojoj se razgovaralo i o nestalim osobama, bio je i Stjepan Sučić. On je, što javno, što u kuloarima spomenute konferencije, iskazao nezadovoljstvo činjenicom da su hrvatska predsednica Grabar Kitarović i srpski predsednik Vučić imenovali svoje poverenike. On, naime, smatra kako njih (Vrkića i Matića) nema u sistemu, te da oni ne mogu biti partneri u poslu kojim se bave vladina poverenstva Hrvatske i Srbije.

I Vrkić i Matić na svom prvom sastanku u Osijeku, a i kasnije u nekoliko medijskih istupa, naglasili su kako u potpunosti žele depolitizovati svoju misiju i baviti se suštinom problema: potragom za nestalima, bez obzira na njihovu nacionalnost, što je čini se, do sada bila i glavna prepreka učinkovitijem radu na pronalaženu nestalih, zaključuje se.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatski "Telegram": Inicijativa Hrvatske i Srbije da se nađu NESTALI, pred krahom

Izvor: Blic, 16.Okt.2018

Hrvatski portal telegram.hr objavio je da je inicijativa "Hrvatske i Srbije da konačno nađu nestale - pred krahom" poššto su se, prema saznanjima tog portala, "upetljali ratni veterani".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.