Inflacija u Nemačkoj dostigla rekordnih 8,7% u maju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2022, 16:47

Inflacija u Nemačkoj dostigla rekordnih 8,7% u maju

Stopa inflacije u Nemačkoj dostigla je još jedan istorijski maksimum u maju, povećavši dodatno pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da što pre okonča program podsticaja iz perioda pandemije.

Potrošačke cene u najvećoj evropskoj ekonomiji su skočile za 8,7 posto u maju u odnosu na godinu dana ranije, podstaknute pre svega poskupljenjem energije i hrane, prema današnjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, Destatisa.

Analitičari koje je anketirala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agencija "Blumberg" predviđali su rast inflacije od 8,1 odsto.

Izveštaj Destatisa dolazi samo 10 dana uoči ključnog sastanka ECB na kojem zvaničnici treba da objave završetak masivnog programa kupovine obveznica i da potvrde planove za podizanje referentnih kamatnih stopa u julu, što će biti prvo povećanje posle više od jedne decenije.

Pojedini funkcioneri iz Upravnog saveta ECB izneli su mišljenje da bi kamate trebalo povećati za pola procentnog poena, a ne za četvrtinu poena za šta se zalaže većina članova.

Pokazatelji o inflaciji pojačavaju pritisak na vladu u Berlinu jer su budžeti domaćinstava u sve većem škripcu.

Ministar finansija Kristijan Lindner rekao je ranije danas da je borba protiv skoka cena "glavni prioritet" vlade, istovremeno zagovarajući okončanje ekspanzivne fiskalne politike.

"Inflacija je ogroman ekonomski rizik. Moramo se boriti protiv nje kako ne bi došlo do ekonomske krize i do inflatorne spirale u kojoj inflacija hrani samu sebe", rekao je Lindner na konferenciji za novinare u Berlinu.

Kreatori politike ECB-a, uključujući predsednicu Kristin Lagard, izrazili su sličnu zabrinutost, upozoravajući na rizik da se uznemirujuće uporan rast potrošačkih cena ukoreni i uguši potrošnju u vreme dok se industrija bori s dugotrajnim problemima uskih grla u lancima dobavljača i neizvesnostima vezanim za snabdevanje energijom nakon ruske invazije na Ukrajinu, navodi njujorška agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Stopa inflacije u Njemačkoj dostigla rekordnih 8,7% u maju

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Maj.2022

BERLIN - Stopa inflacije u Njemačkoj dostigla je još jedan istorijski maksimum u maju, povećavši dodatno pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da što prije okonča program podsticaja iz perioda pandemije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.