Inflacija iznad očekivanja

Izvor: RTS, 30.Nov.2010, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija iznad očekivanja

Premašen ovogodišnji gornji projektovani nivo inflacije od osam odsto. U prvih jedanaest meseci, cene na malo povećane 10,8 odsto, a troškovi života 9,6 odsto. Prosečna oktobarska plata u Srbiji bila 34.442 dinara.

Inflacija u Srbiji u novembru, merena indeksom cena na malo, bila je 1,8 odsto, a troškovi života su viši za 1,7 procenata u odnosu na oktobar, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Ovog meseca, cene na malo su povećane, u odnosu na isti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << period lane, 10,8 odsto, a isti procenat povećanja je zabeležen i u odnosu na decembar 2009. godine.

U novembru su, u odnosu na isti mesec prošle godine, troškovi života povećani 9,5 odsto, a u odnosu na decembar 2009. godine 9,6 odsto.

Skok cena gotovo svih proizvoda je posledica svetske ekonomske krize, rasta cene energenata na međunarodnim berzama i slabljenja dinara oko 15 odsto, smatraju u Ministarstvu trgovine.

"Jedino u šta mogu da verujem jeste da ćemo iduće godine voditi još restriktivniju kreditno-monetarnu politiku, kako bi inflacija bila u okvirima četiri do pet odsto niža nego ove godine", rekao je ministar Slobodan Milosavljević.

U prvoj polovini godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, najviše je opala prodaja prehrambenih proizvoda i alkoholnih pića - 3,9 odsto.

Smanjen promet imaju i prodavci odeće i obuće, duvana i cigareta. Istovremeno, prodaja farmaceutskih proizvoda veća je gotovo za trećinu. Više se prodaje i gorivo, nameštaj, tepisi i kućni aparati.

"Treći kvartal doneo je rast tržišta. Mi imamo povećanje za 3,6 odsto tržišta hrane u Srbiji, što tumačimo delom kao početak izlaska iz krize, a jednim delom i kao posledicu povećane kupovine zbog nestašica osnovnih životnih namirnica koje su prisutne", rekla je Stanka Čurović, predsednik UO "Merkator-S".

Prodaja će sigurno rasti i ceo decembar, ali ne zbog toga sto smo izašli iz krize, već zbog predstojećih praznika. U januaru će se najbolje videti koliko jesmo ili nismo u krizi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.