Industrijska revolucija obnovljive energije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2010, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Industrijska revolucija obnovljive energije

BEOGRAD -

Budućnost razvijenog sveta zavisiće u velikoj meri od upotrebe obnovljivih izvora energije i umrežavanja, a i Srbija mora da nauči da štedi resurse, izjavio je danas Tanjugu predsednik Inženjerske komore Srbije profesor Dragoslav Šumarac.

Kada bi se umrežili vlasnici imanja na kojima mogu da se sagrade, na primer, mini solarne elektrane i vetrenjače, u budućnosti bi to moglo da preraste u treću industrijsku revoluciju, tvrdi Šumarac.

"U Evropi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se vodi velika akcija za korišćenje biomase i drugih obnovljivih izvora energije i to će biti budućnost. Bogate zemlje znaju da štede energiju", istakao je bivši ministar građevine i prvi Srbin koji je izabran za člana Evropske akademije nauka sa sedištem u Liježu.

Šumarac je podsetio da će u Srbiji od 1. januara sledeće godine svaka zgrada u Beogradu morati da ima tzv. "energetski pasoš" i da bez tog dokumenta novi objekti neće moći da dobiju upotrebnu dozvolu.

Evropska unija, ističe Šumarac, insistira na tzv. "zelenim" ili "nultim zgradama" u vezi sa potrošnjom energije. To znači da će se u zgradama budućnosti uglavnom koristiti obnovljivi energetski izvori.

"Pored panela, koji se koriste za zagrevanje tzv. tehničke vode za bojlere, u Srbiji već postoje i protonaponske solarne ćelije, koje mogu da pretvaraju solarnu u električnu energiju", rekao je on.

Šumarac je naveo da, takođe, postoje i savremeni prozori sa protonaponskim ćelijama za energiju, koja može da se upotrebi za osvetljenje, rad frižidera i manjih kućnih aparata.

Poznati američki profesor Džeremi Rifkin je polovinom septembra izjavio da će u budućnosti energija kolati svetom kao Internet i da je samo pitanje trenutka kada će se stvoriti mreža za neometanu distribuciju energije sa kojom će doći nova era u istoriji čovečanstva.

Rifkin tvrdi da će, posle prve industrijske revolucije koja je počela otkrićem parne mašine i druge otkrićem nafte, obnovljivi izvori energije podstaći treću industrijsku revoluciju.

"Svaki dom, poslovni prostor ili fabrika treba da se transformiše u mini elektrane koje će koristiti sve - energiju sunca, vetra, hidro, geotermalnu, energiju talasa, biomase i smeća. Zauzimam se za stvaranje pametnih mreža (smart grid) zasnovanih na tehnologiji Interneta", kazao je američki profesor.

Rifkin smatra da će na taj način milijarde ljudi stvarati energiju, koja će se "pohranjivati kao vodonik i po potrebi opet transformisati u struju".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.