Indijski naučnici prave svemirski kari

Izvor: Blic, 30.Mar.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indijski naučnici prave "svemirski kari"

Grupa indijskih naučnika dobila je zadatak da pripremi čuveni indijski specijalitet kari na poseban način, prilagođen za astronaute u svemiru.



Budući da planira da do 2015. godine pošalje svog čoveka u svemir, Indija želi da tokom putovanja ima hranu na koju je navikao. Priprema karija, koji treba da i u svemiru bude ukusan, nije, međutim, jednostavna, pa je taj zadatak poveren ekipi naučnika Laboratorije za istraživanje hrane u Misoru, u jugozapadnoj Indiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preneli su mediji.

"Kari treba da bude dobro začinjen, da ima dosta masnoće i nekoliko vrsta namirnica. Svi ti sastojci predstavljaju ne mali izazov", kazao je direktor laboratorije dr A. S. Bava.

On je objasnio da u svemiru treba izbegavati začinjena jela i ljute soseve jer se oni teško vare na nultoj gravitaciji.

"Stomak astronauta ne sme da bude opterećen", dodao je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.