Indija neće priznati nezavisnost Kosova!

Izvor: Mondo, 15.Sep.2018, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija neće priznati nezavisnost Kosova!

Na sastanku sa potpredsednikom Indije Vankajom Naiduom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio na podršci koju Indija pruža Srbiji i saradnji koja će se produbljivati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da će, ne samo prošlost, već i budućnost, da krasi odnose Srbije i Indije, zemlje koja je Beograd uvek podržavala u očuvanju svog teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa.

Vučić je, nakon sastanka sa potpredsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Indije Vankajom Naiduom, naglasio da je Indija istinski i iskren prijatelj, za kojeg je uveren da će u budućnosti moći da se ostvari još bolja saradnja u interesu obeju zemalja i naroda.

"Srbija danas želi da čestita Indiji, predsedniku, premijeru, na izvanrendim ekonomskim rezultatima koji su impresivni. Zemlji koja je uvek među prve tri po stopi rasta, koja se dramatično menja na bolje. Koja je uspela da menja pogled Azije i celog sveta ka sebi", rekao je on, prenosi "Tanjug".

Vučić se zahvalio Indiji na jasnoj odluci te zemlje da podrži teritorijalni integritet Srbije.

"Mi prijatelje poštujemo i cenimo. Nikome se ne dodvoravamo. Vodimo svoju nezavisnu politiku čuvanja suverenita, srpske otadžbine. Indija može da računa, s tim u vezi, na podršku Sbrije u brojnim međunarodnim institucijama, kao što su UN, na našu podršku i glas, kao što smo mi mogli uvek da računamo na podršku Indije po pitanju vitalnih interesa Srbije", rekao je on.

Potpredsednik Indije Venkai Naidu rekao je da su odnosi Indije i Srbije zasnovani na uzajamnom razumevanju i podršci.

"Indija i Srbija imaju istorijske i specijalne odnose kao suosnivači Pokreta nesvrstanih. Naši odnosi su zasnovani na uzajamnom razumevanju i podršci", rekao je Naidu na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema Naiudovim rečima, poseta ima poseban značaj jer se obeležava 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Beograda i Nju Delhija.

Naidu je rekao da Indija neće priznati nezavisnost Kosova: "Indija podržava suverenitet Srbije i nema razmišljanja o promeni tog stava", naveo je potpredsednik Indije.

Potpredsednik Indije stigao kod Vučića

Vučić je istakao da je imao veoma važne razgovore sa potpredsednikom Indije, koje će nastaviti na Poslovnom forumu, u cilju razvoja naših ekonomskih odnosa.

"Uspeli smo ove godine da uvećamo našu trgovinsku razmenu, koja je došla na nivo od 200 miliona dolara. Ona mora biti veća. Razgovaraćemo o saradnji u više oblasti. Ukinuli smo vize za građane Indije, i nadamo se uspostavljanju vazdušnog saobraćaja", rekao je on.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ocenio je da postoje široke oblasti saradnje, posebno u poljoprivredi i farkaciji.

"Mnogo toga očekujemo od indijskih investitora u oblasti digitalizacije, softvera, dodatnoj industrijalizaciji Srbije, kao što sam siguran da će naši investitori biti sve zainetresovaniji za ulaganje u Indiju", rekao je on, dok se Naidu nadovezao:

"Posvećeni smo daljem radu na unapređenju odnosa i proširenju bilateralne saradnje, pre svega u oblastima ekonomije, poljoprivrede, prehrambene industrije, odbrane, nauke i tehnologije, IT sektora, infrastrukture, turizma i farmaceutske industrije", rekao je Naidu i dodao da je zadovoljan indijskim investicijama u Srbiji.

Vučić je kazao da ćemo iz godine u godinu videti pomake u saradnji. On je rekao da je dosta naučio od gosta iz Indije, a posebno kako da našu malu zemlju još stabilnije postavimo u celom svetu.

"Hvala što ste Srbiju primetili na mapi sveta i vodite računa o njoj, a mi ćemo se postarati da Indijci što više zavole Srbiju", poručio je predsednik Vučić.

Srpsko ulje u Indiji, Bolivud u Srbiji?

Kazao je da je počastvovan zbog ove posete, i podsetio da je ovo jedna od najvažnijih poseta u bilateralnim odnosima, jer je prethodna bilateralna poseta jedne indijske delegacije bila 1989, kada je u Beograd došao Radžif Gandi.

Takođe je ukazao da je poslednji put jedan potpredsednik Indije posetio Srbiju 50-tih godina, i da su dve zemlje imale uspešnu saradnju u okviru Pokreta nesvrstanih.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

"SDPR već tri godine pregovara, visoki ciljevi..."

Izvor: B92, 15.Sep.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa potpredsednikom Indije Vankajom Naiduom razgovarao i o saradnji u oblasti odbrane...To je ocenio veoma važnim...On je naveo da naše javno preduzeće Jugoimport SDPR već tri godine zaredom vodi razgovore u Indiji, da su potpisani određeni predugovori,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.