Index: Tompson zabranjen u pola Evrope, a u HR...

Izvor: B92, 17.Jul.2018, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Index: Tompson zabranjen u pola Evrope, a u HR...

Zagreb -- Kontroverzni pevač Marko Perković Tompson u ponedeljak je bio u autobusu kojim su se hrvatski fudbaleri provozali po povratku sa svetskog šampionata.

Uprkos zvaničnom programu, a na insistiranje hrvatskih fudbalera, Tompson je nehotice postao ključni kater dočeka srebrnih fudbalera u Zagrebu, piše “Index.hr“.

Tompson se, kako se navodi, “slučajno“ pojavio na aerodromu i tamo se ukrcao u autobus sa fudbaleima, od kojih su neki odmah oduševljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objavili fotografije na društvenim mrežama na kojima sa njim poziraju.

On je neko vreme bio i centralna figura televizijskog prenosa, tokom kog se mogao čuti i razgovor između Tompsona i kapitena reprezentacije Luke Modrića, koji je u tom trenutku rekao da je prvi uslov fudbalera bio Tompsonov nastup na Trgu bana Jelačića.

Kada je autobus stigao dovoljno blizu pozornice na Trgu bana Jelačića, činilo se da je u toj masi nestao i Tompson, navodi ovaj hrvatski portal. Međutim, njega su igrači pozvali na pozornicu, na kojoj je odmah otpevao pesmu “Lijepa li si“, koja je proteklih godina postala neizbežna himna hrvatske fudbalske reprezentacije.

O Tompsonovoj ulozi na dočeku pisali su i neki strani mediji, pitajući se šta jedan ekstremno desni pevač, poznat po svom “koketiranju sa ustaštvom“, radi u društvu svetskih vicešampiona u fudbalu.

“Tome se ne treba čuditi ako se zna da ostatak Evrope nije tako blagonaklon prema Tompsonovom liku i delu u odnosu na to kako se on tretira u Hrvatskoj, u kojoj ga žele promovisati kao dežurnog izvođača za sve važne nacionalne događaje“, piše “Index“.

Tompsonovi koncerti dosad su bili zabranjeni ili otkazani zbog pritiska javnosti, između ostalog, u Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Sloveniji, u državama u kojima se opisuje kao promoter neonacizma i ustaštva.

Da podsetimo, pre dve godine, krajem jula, odlukom gradskog veća švajcarskog grada Šlirena zabranjen je koncert Marka Perkovića Tompsona.

Švajcarski konzervativni list opisao je Tompsona kao izvođača koji uvek iznova upada u oči zbog “veličanja fašističkog režima ustaša“.

“U Hrvatskoj se na Tompsonovim koncertima okuplja desno glasačko telo koje poneseno njegovim pesmama nacionalne tematike zna da priredi i neverovatne izlive mržnje, kakav je na primer zabeležen na proslavi godišnjice Oluje u Kninu 2015. Tada je masa na Tompsonovom koncertu, nakon što je on svoj hit Čavoglave započeo standardnim ’Za dom spremni’, glasno skandirala ’ubij Srbina’“, piše “Index“.

Kako dodaje portal, zbog toga je problematično jučerašnje guranje Tompsona u prvi plan.

“On niti je izvođač koji ujedinjuje Hrvate, niti njegovo prisustvo ne veličanstvenom dočeku šalje u svet dobru sliku o Hrvatskoj”, navodi portal.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.