Indeks: Ministar na ledu zbog plagiranja, čak i doktorata

Izvor: B92, 09.Feb.2017, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indeks: Ministar na ledu zbog plagiranja, čak i doktorata

Hrvatski Sabor raspravlja i glasa o poverenju ministru nauke i obrazovanja Pavi Barišiću, koji se suočava s optužbama za plagiranje.

Kako navodi Indeks.hr, Odbor za etiku u nauci i visokom obrazovanju je prošle godine doneo mišljenje prema kom je ministar plagirao, odnosno bez navođenja izvora preneo delove svog rada objavljenog 2008. godine.

“Indeks saznaje da je protiv Barišića podneta nova, potencijalno ozbiljnija prijava za takozvani autoplagijat. Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Barišić je prijavljen u Nemačkoj zbog autoplagiranja svoje doktorske disertacije odbranjene 1989. godine. Kako se navodi iz prijave, postoji mogućnost da ostane bez titule doktora nauke koju je stekao u Augzburgu“, dodaje Indeks.

U prijavi se navodi da je preko 80 odsto Barišićevog doktorata autoplagijat, odnosno da su u doktoratu preuzeti delovi njegovog magistarskog rada, kao i prevodi ranije objavljenih naučnih radova u hrvatskim časopisima, bez ikakvog navoda ili reference na ranije radove.

“To bi značilo da Barišićev doktorat nije izvorno naučno delo, te da je titulu doktora nauka stekao sakrivši podatke o svojim ranijim radovima. Kako saznaje Indeks.hr, i premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Božo Petrov su obavešteni o prijavi protiv Barišića iz Augzburga. Barišić je istakao da autoplagiranje u Hrvatskoj još nije prepoznato kao neetično, kao i da je u Augzburgu dozvoljeno ranije objavljivanje delova doktorskog rada“, zaključuje se.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.