Imate upravnika zgrade? Za održavanje spremite...

Izvor: Mondo, 16.Nov.2017, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imate upravnika zgrade? Za održavanje spremite...

Većina zgrada još nije ni blizu da odabere profesionalnog upravnika po novom zakonu, a vlasnici bi već trebalo da razmišljaju i o sledećem trošku - održavanju zgrade. Evo koliko bi to moglo najmanje da bude.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Novi stambeni zakon, Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, doneo nam je obavezu angažovanja upravnika zgrade (profesionalnog ili iz redova vlasnika stanova). Ni koliko to košta se još ne zna, tržište je slobodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << a opštine određuju samo cenu prinudne uprave za one zgrade (Stambene zajednice) koje se ogluše o zakon, a treba razmišljati o novom izdatku - trošku održavanja zgrade.

Kod cene za upravljanje očekuje se da će biti od 230 dinara mesečno po stanu, pa naviše, a za održavanje (koje je mnogo skuplje), tek je počelo da se nagađa.

Ministarstvo građevine je najavilo da sprema (neobavezujuće) uputstvo za pravilnik za lokalne samouprave u kojem se određuju kriterijumi i koeficijenti za građenje minimalne cene održavanja, a prema informacijama s portala Profesionalniupravnici.rs, to će izgledati ovako.

Foto: Ilustracija MONDO

Cena će se određivati po formuli za izračunavanje minimalnog iznosa mesečnog izdvajanja na ime troškova investicionog održavanja po kvadratnom metru stana ili poslovnog prostora. U formuli su iznos prosečne neto zarade u određenoj lokalnoj samoupravi (opštini) u 2016. godini, zatim koeficijent samouprave za utvrđivanje minimalne visine iznosa "koji ne može biti niži od 1,36", koeficijent starosti zgrade i koeficijent koji zavisi od toga da li zgrada ima lift ili ne.

A za pravo održavanje treba mnogo više

Treba uzeti u obzir da su to samo minimalne (još ne) propisane cene, i da one kao takve praktično ne zadovoljavaju potrebe normalnog održavanja infrastrukture u zgradi, pa je sa njima gubljenje vrednosti nekretnine neminovno. Prema iskustvima iz "evropskog" komšiluka, za tako nešto nije dovoljno ni cena od jednog evra po metru kvadratnom.

 Tako za zgrade do 10 godina koeficijent iznosi 0,4, za zgrade od 10 do 20 godina 0,6, za one od 20 do 30 godina 0,8, i za zgrade starije od 30 godina 1,00.

Logika je jasna - što je starija zgrada veće je i izdvajanje za investiciono održavanje - ali nema pominjanja da li nešto menja u računici da li je zgrada sanirana, ili rekonstruisana, to svakako nije svejedno.

Sledeći parametar je koeficijent lifta - za zgrade bez lifta on je 1,0, a za zgrade sa liftom 1,3. To znači da se u toj stavki iznos za zgrade sa liftom se uvećava za 30% u odnosu na zgrade bez lifta, ali i tu postoji manjkavost u rešenju jer, recimo, u Beogradu postoje i soliteri sa tri lifta, a pa je trošak održavanja zapravo trostruko veći u tom segmentu.

NE RADI: Upravnici zgrada još bez posla

Kada se to sve pomnoži (i podeli sa 10.000, kako kaže formula), dobijemo sledeće cene:

Za opštinu Novi Beograd, koja kao ubedljivo najveća srpska opština ima i najviše zgrada, a gde je prošle godine prosečna neto plata bila 68.560 dinara, trošak investicionog održavanja za vlasnika stana u zgradi do 10 godina starosti sa liftom biće 4,63 dinara po kvadratnom metru stana. To znaći da za stan od 60 metara kvadratnih treba da plati svakog meseca 278 dinara. Ako mu je stan u zgradi koja je vremešnija, starija od 30 godina, ceh će skočiti na najmanje 11,59 dinara, odnosno 695 dinara mesečno.

Sve o novom Zakonu o stanovanju:Ko će to da plati?

Kako se vidi iz tabele, taj raspon iznosa se u Nišu kreće od 170 do 424 dinara, u Novom Sadu 214 do 535, itd.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.