Imagine na zvonima liverpulske katedrale

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Imagine" na zvonima liverpulske katedrale

Čuvena pesma Džona Lenona, "Imagine", biće u subotu tri puta "odsvirana" na najvišoj i najtežoj grupi zvona na svetu, koja se nalazi na liverpulskoj katedrali.

Zvona liverpulske anglikanske katedrale izvešće u subotu pesmu "Imagine" pokojnog Džona Lenona, u sklopu gradskog festivala umetnosti, objavili su ostrvski mediji.

Pesmu "Imagine", koju je bivši "Bitls" svojevremeno opisao kao "antireligioznu", građani Liverpula moći će da čuju tri puta tog dana - >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u podne, u 12.30 i u 13.30.

Portparol katedrale rekao je da su stihovi pesme - između ostalog "Zamislite da nema raja" (Imagine there's no Neaven) - pažljivo proučeni pre nego što je dozvoljeno da zvona crkve izvedu melodiju.

"To ne znači da se slažemo sa stihovima pesme. Ali prepoznali smo njenu snagu koja nas tera na razmišljanje. Kao katedrala, mi se ne povlačimo iz debate. Prihvatamo da postoje drugačiji pogledi na svet", rekao je portparol.

Ideja je potekla od umetnika Klea Evansa, a melodiju će "odsvirati" osam zvonara volontera. Predvodiće ih Sem Ostin (23), student mančesterskog Kraljevskog severnog muzičkog koledža.

Prvo su vežbali na ručnim zvonima, a onda su prešli na "lice mesta", na čuvena anglikanska zvona u Liverpulu, koja se smatraju najvišom i najtežom grupom zvona na svetu.

Naime, na katedrali ima 13 zvona koja su postavljena oko "Velikog Džordža", centralnog zvona koje ima više od 14 tona i može se čuti kilometrima daleko.

Lenonova udovica Joko Ono je "Bi-Bi-Si-Njuzu" kratko prokomentarisala da je "ideja tako lepa, da je zamenela".  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.