Imaće grejače, lift i rasvetu: Na proleće, pasarelom do Save

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Nov.2018, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imaće grejače, lift i rasvetu: Na proleće, pasarelom do Save

- Radovi na izgradnji pasarele koja će spojiti Kalemegdan i savsko priobalje u završnoj su fazi i očekujem da će ona biti u funkciji u prvim prolećnim danima - najavio je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

- Ostalo je da se montiraju ograde, rasveta, lift, stepenište prema Kalemegdanu i postavi skulptura na vrhu.  Planirano je i uređenje zelene površine, koja će se širiti kako budemo uklanjali prugu.  Dobiće se prostor za šetnju i igru najmladjih - kaže Folić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Prema njegovim rečima, pasarela je važna zbog toga što Beograd konačno dobija pešačku vezu između Kalemegdana i priobalja, koja omogućava da sugrađani bezbedno i bez problema priđu Savi.

- Pasarela nije samo infrastrukturni objekat, već i umetničko delo.  Na projektu su radila dva svetski poznata umetnika, Mrđan Bajić i Britanac Ričard Dikon, u saradnji sa arhitektom i akademikom Branislavom Mitrovićem.  Autorski tim čine tri izuzetno velika imena, pa nije ni čudo što ovaj objekat već sada kao magnet privlači pažnju građana - objašnjava Folić.

Folić ističe da će pasarela imati i vezu sa parkingom na Beton hali, koji će posetioci Kalemegdana moći da koriste tokom dana.

- Time će se rasteretiti centralno gradsko jezgro, gde su se građani najčešće parkirali - kaže Folić i dodaje da će pasarela imati ugrađene grejače pa će moći da se koristi i zimi.

Folić je prošle nedelje zajedno sa autorksim timom obišao radove, a jedan od autora Ričard Dikon tom prilikom pohvalio je kvalitet radova i predložio da se u tunelu kojim je nekada išla železnica napravi multimedijalna umetnička postavka koja će pratiti otvaranje pasarele.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.