Ima li na našoj planeti dovoljno vode za sve?

Izvor: Kurir, 23.Jun.2015, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li na našoj planeti dovoljno vode za sve?

Nedavno objavljeni satelitski snimci pokazuju da su neki od najvećih izvorišta vode toliko preopterećeni da se u budućnosti može očekivati deficit vode.

Koristeći se Nasinim satelitskim snimcima, naučnici su došli do zaključka da se najopterećeniji izvori podzemnih voda nalaze u najsuvljim predelima. Prema rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu Američke unije geofizičara, najugroženija područja su Bliski istok i Kalifornija.

Ljudi koriste podzemna >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << izvorišta vode, bez svesti o tome da svaki izvor može da presuši."Sledeći neophodan korak jeste da se utvrdi koliko je tačno vode ostalo, kako bismo znali čime raspolažemo", kaže Džej Familjeti iz Nase.

Od 37 najvećih izvorišta, čak 13 je ugroženo, od kojih je osam na kritičnom nivou, jer ne postoji način da se na prirodan način dopune.

Najveći problem sastoji se u tome što ne postoje precizni podaci o tome kojom količinom vode raspolaže neki izvor. Kako bi sprečili nastanak globalne katastrofe - nestanka vode, naučnici su udružili svoje snage u istraživanju podzemnih izvora vode kako bi došli do preciznih podataka koji bi pomogli u prevenciji ovog potencijalnog problema.

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:

Zašto nam se ne dopada zvuk sopstvenog glasa?

KRVOLOČNA MAJKA: Pogledajte kako je ženka nilskog konja zaštitila svog mladunca

NEĆETE VEROVATI SVOJIM UŠIMA: Majmun čak četiri minuta svirao ujednačenim tempom? (AUDIO)

VELIČANSTVENO: Zavirite u čudesni podvodni svet

FESTIVAL PSEĆEG MESA: Jedna od najsurovijih manifestacija na svetu ipak održana

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.