Ilić: Srbi će imati svoju policiju

Izvor: B92, 27.Feb.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Srbi će imati svoju policiju

Beograd -- Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je da će Srbi, prema planu Vlade, imati svoju policiju na Kosovu.

Ilić je međutim odbio da obrazloži tu do sada nepoznatu nameru. Predstavnici Srba sa Kosova upozoravaju da takva odluka može da bude kontraproduktivna. Podstimo, Akcioni plan Vlade o potezima Srbije nakon proglašenja kosovske nezavisnosti nosi oznaku državne tajne.

U ranijim najavama minsitra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će Beograd, u slučaju nezavinosti Kosova, voditi politiku stvaranja paralelnih institucija na Kosovu, spominjano je delovanje države Srbije u oblastima obrazovanja, kulture i zdravstva, ali ne i u sektoru bezbednosti, nad kojim potpunu nadležnost na Kosovu ima međunarodna uprava.

Vest da su srpski pripadnici KPS-a u Gnjilanu jutros napustili Kosovsku policijsku službu, nije bila iznenadjenje za minsitra za infrastrukturu Velimira Ilića.

On kaže da je sve to u skladu sa Akcionim planom Vlade Srbije.

"Mi ćemo imati našu lokalnu policiju na srpskim prostorima. To je iz akcionog plana", rekao je Ilić.

Novinari nisu uspeli da čuju detalje tog dela plana, jer je reč od minsitra Ilića preuzeo njegov kolega Aleksandar Popović, govoreći, medjutim, samo o svom resoru – energetici.

A napuštanje Kosovske policijske službe, na šta su se od danas odlučili policajci srpske nacionalnosti, portparol KPS Gnjilana Ismet Hašani ne vidi kao kolektivno otkazivanje poslušnosti, već, kako sam kaže, pojedinačne slučajeve.

"Nekoliko pripadnika srpske nacionalnosti, oficira, nisu se odazvali, i očekujemo informacije o tome iz štaba. U Gnjilanskom regionu imamo ukupno 129 njih, ali nekoliko njih su se odazvali. Za sada ne mogu ništa reći, jer sve to zavisi od toga šta oni traže i koji su zahtevi, to zavisi od komandnog štaba iz Prištine, a ne od nas", rekao je Hašani.

Politički predstavnik Srba sa Kosova Goran Bogdanović rekao je za B92 da, iako je narodni poslanik, ne zna šta piše u akcionim planovima ministarstava.

Bogdanović ipak kaže da je želja većine Srba na Kosovu da imaju svoju policiju, ali da ne veruje da je to moguće.

"Sigurno da UNMIK i Kfor ne bi dozvolili da ovde postoje paralelni organi, posebno policija koja bi morala svakkao da nosi oružje. Imao sam prilike da razgovaram i sa komandantom Kfora i sa komandantom južnog krila NATO-a, gde su spominjali da ovde neće dozvoliti bilo kakve druge vojne ili policijske strukture da deluju na čitavoj teriotoriji Kosova i da garantuju da će svi građani Kosova i Metohije biti bezbedni", smatra Bogdanović.

Od 1999. godine i usvajanja Rezolcije 1244, srpska policija se povukla sa Kosova, a Beograd nema ovlašćenja da na bilo koji način upravlja lokalnim snagama bezbednosti.

Međunarodni zvaničnici su više puta odbacili mogućnost formiranje posebne, etničke policije na severu Pokrajine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.